Některá města a obce nemají dodavatele energií na příští rok. Čekaly na stát

Obce řeší dodavatele energií pro příští rok

Některá města a obce dodnes nemají dodavatele energií na příští rok. Radnice totiž čekaly na vznik takzvaného státního obchodníka. Nad tím ale stále visí otazník a hrozí, že obce a města nestihnou do konce roku vysoutěžit nové smlouvy. Týká se to asi 15 procent z nich.

Jedním z moravských měst, které zatím stále neví, kdo mu bude od nového roku dodávat energie, je Uničov. I tam spoléhali na institut státního dodavatele. „Jsme v bodě, kdy se pohybujeme v krychli a je s námi zmítáno z levé strany do pravé, protože stát není schopen přesně určit, jaký bude postup. Za chvíli je listopad, kdy bude nejvyšší čas mít jasno,“ říká starosta Uničova Radek Vincour (ODS).

Podle Sdružení měst a obcí (SMO) se už někde dostaly ceny nad limit, kdy zákon nařizuje vypsat na dodavatele energií soutěž, což není možné do konce roku stihnout. „Navrhujeme, aby se zvedly limity v zákoně o zadávání veřejných zakázek, aby se všechno stihlo,“ uvádí předseda SMO František Lukl.

Zaplatí třikrát víc

Mezi města, která stále nemají nasmlouvaného dodavatele energií, patří i Vsetín. Starosta předpokládá, že pokud vše půjde dobře, zaplatí město za energie až trojnásobek v porovnání s předchozími lety.

Zdejší radnice teď přemýšlí o další, poměrně riskantní variantě nákupu energií. „Uvažujeme o tom, že bychom šli a nakupovali energie na spotovém trhu v tuto chvíli. Ten problém je trošku komplexnější, protože o energie soutěžíme jak město a městské budovy, tak budovy našich organizací a také okolní obce, které jsou v našem regionu,“ líčí starosta města Jiří Růžička (KDU-ČSL).

V tom neoptimističtějším případě si město připlatí desítky milionů korun. Podobné je to ve Šternberku. „Už v letošním roce se energie zvedly, protože energie města se soutěží nejenom pro městské bytové domy, ale i pro všechny příspěvkové organizace, které ve Šternberku máme. Počítáme s vysokým navýšením,“ říká mluvčí města Irena Černocká.

Města tak současně začínají šetřit, kde se dá. „Vyměňujeme žárovky, regulovali jsme teplotu a vytápění,“ připouští starosta Vsetína. Radnice mají obavy především z provozu energeticky vysoce nákladných zařízení, jako jsou třeba plavecké bazény a zimní stadiony.

Tagy:
energie dodavatelé Šternberk František Lukl energetika Uničov Vsetín Radek Vincour Svaz měst a obcí České republiky