Vládní komunikační zmatek pálí lidem úspory. Řeči o zdanění oslabují hodnoty firem

Jana Černochová, Zbyněk Stanjura a Petr Fiala

Daň z mimořádných zisků

Vláda Petra Fialy (ODS) si nebezpečně zahrává s penězi lidí. Nejedná se jen o vysokou inflaci, která požírá lidem úspory. Kvůli nezvládnuté komunikaci velmi oslabují akcie firem, kterých se má týkat plánovaná daň z mimořádných zisků. Jen výrok o možném zdanění i pro letošní rok připravil společnost ČEZ o více než 17 miliard korun za jediný den.

Nejvíce se to ukazuje na vládní komunikaci u tzv. windfall tax. Ta má padnout na firmy v energetice, bankovnictví či petrolejářství. Jakékoliv výroky k dani jsou ovšem kurzotvorné a odrážejí se na pražské burze.

Jinak tomu nebylo ani ve středu. V úterý večer totiž pirátská poslankyně Olga Richterová uvedla, že zdanění mimořádných zisků bude platit pro firmy i pro letošní rok. Jednalo by se o tvrdý zásah do trhu, který by patrně skončil u soudu. Investoři na výrok začali reagovat během středy, kdy pražská burza ztrácela a akcie polostátní skupiny ČEZ jsou rázem nejslabší v celém roce.

Akcie energetické skupiny odepsaly 4,21 procenta a jsou na 740 korunách. Ještě před týdnem stála akcie okolo 800 korun. „Osobní PR pirátské poslankyně a lidoveckého předsedy, kteří potřebovali světu tweetovat a zvěstovat kurzotvornou novinu, kterou ovšem neměli vyříkanou s šéfem kasy, připravilo ČEZ o 17,5 miliardy jeho hodnoty, Komerčku o 4,2 a Erste o 8,9 miliardy. Dohromady skoro o 31 miliard,“ vypočítal hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Lidé přicházejí o peníze

Řada i běžných lidí má ale své úspory vložené v akciích. Zejména akcie skupiny ČEZ v souvislosti se zdražováním energií velmi rostly. V polovině letošního června se ještě obchodovaly za 1 200 korun korun.

Po středečním jednání vlády však otočil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), když popřel retrospektivní zavedení daně i na letošní rok. Podle něj se s daní za nepřiměřené zisky počítá až od příštího roku.

Není to poprvé, co komunikační chaos vlády měl za následek propad hodnot na burze. Už první náznak příchodu nové daně přinesl v červenci propad akcií skupiny ČEZ o 70 miliard korun za pouhé dva dny.

Komunikaci jednotlivých členů vlády kritizuje poradce premiéra a hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček. „Musím se přiznat, že tento styl komunikace považuji za nešťastný. Investoři na trzích kvůli tomu zažívají krušné okamžiky,“ řekl pro CNN Prima NEWS Křeček.

Pokud by vláda nakonec uskutečnila plán pirátské poslankyně a šéfa lidovců Mariana Jurečky, tak by daň z nadměrných zisků mohla skončit u soudu. Myslí si to hlavní ekonom investiční společnosti Natland Petr Bartoň. „Je téměř jisté, že to soud sestřelí. Když na jaře Evropská komise nabádala k zavedení windfall tax, upozorňovala, že nesmí být retroaktivní. Ale než to sestřelí, potrvá to a český stát bude z pohledu zahraničních investorů směšný a nedůvěryhodný,“ řekl pro CNN Prima NEWS Bartoň.

Tagy:
ČEZ byznys ODS akcie Evropská komise Olga Richterová energetika Zbyněk Stanjura vláda daň vláda Petra Fialy Burza cenných papírů Praha