Některé části Česka v noci zasáhne písek ze Sahary. Řidiči by měli být na pozoru

Na území Česka míří saharský prach. Jeho částice by se měly v noci snést společně s deštěm na jižní Moravu a Slezsko. Podle meteorologů však koncentrace není v porovnání s předchozími epizodami vysoká a nepřinese žádná velká rizika. Na pozoru by měli být hlavně řidiči.

Rozložení tlakových útvarů nad Evropou je takové, že nad Česko pronikne saharský písek s teplejším vzduchem z Afriky. Na zem se dostane jako součást srážek. „V úterý během večerních hodin by se měl dostat na Moravu a do Slezska společně s deštěm,“ upřesnil meteorolog CNN Prima NEWS Josef Hanzlík.

ČTĚTE TAKÉ: Čekají nás deště a mlhy, teploty klesnou až ke 12 stupňům. Podívejte se, kde má pršet

Nad českým územím ovšem půjde o krátkodobou záležitost. Ve středu už budou celá oblaka, ve kterých se prach nachází, nad jihovýchodní Evropou. „Budou vypadávat v oblasti Balkánu, Řecka, kde ta situace bude zajímavější než u nás. Koncentrace tam budou mnohem vyšší,“ vysvětlil Hanzlík.

Čechům podle meteorologa žádná vážná rizika spojená s prachem nehrozí. Jeho koncentrace u nás budou nízké, navíc bude z oblačnosti vyplavován srážkami. „Pokud by byly koncentrace vyšší, samozřejmě se může hůře dýchat. Ze zdravotního hlediska je to problematické v Africe nebo právě v jižním Středomoří,“ uvedl.

Koncentrace jsou navíc mnohem nižší i v porovnání s částicemi z komínů nebo z výfukových plynů aut. Lidé se tedy nemusejí bát vycházet ven.

Opatrní by ale měli být řidiči – před jízdou by raději měli setřít čelní sklo. Větší částice písku by ho totiž mohly poškrábat.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Obrovská přílivová vlna, majáky pod vodou i nečekaný efekt. Bouře Babet pustošila Evropu

Tagy: