Kruté týrání na Trutnovsku: Rodiče měli chlapce mučit, po ledové sprše se mu zastavilo srdce

Jako divá zvěř se chovali 20letá matka a její o pět let starší druh – oba uživatelé drog – k tříletému chlapečkovi na Trutnovsku. Dlouhé týdny ho bili a někdy ho nechávali ležet v jeho vlastních výkalech. Muž ho ledovou sprchou a bitím dokonce skoro zabil. Soud ho za to poslal do vězení na 11,5 roku. Žena si má odsedět tři roky.

Hrůzné chvíle zažíval hoch v jedné z ubytoven menšího města na Trutnovsku. Jeho matka tam žila s novým druhem a výchovu chlapce evidentně nezvládali. Trestali ho z naprosto malicherných důvodů a za věci, za které si rozhodně dítě přísně potrestat nezaslouží.

„Za to, že si oblékl něco naruby, že nebyl dost rychlý, že zrovna neudělal to, co už dříve uměl, a podobně – byly to úplně běžné banality u tříletého dítěte, které rozhodně nelze trestat tímto způsobem,“ popsala státní zástupkyně Lucie Žabková s tím, že i znalkyně označily jejich jednání spíš jako mstu za to, že se o něj museli starat a že jim byl v podstatě na obtíž.

„Bezcitnost tam je na straně obou pachatelů. To vyplývá zase ze znaleckých posudků, které byly k jejich osobám podány, kdy tam je vysoká míra neempatie, citové plochosti,“ dodala. Vše vyvrcholilo, když měl na konci března muž chlapce hlídat sám, zatímco partnerka byla ve škole, kterou studovala.

„Šel s ním ven a chlapec ho vytočil. A on to prostě nedal, tak chlapce zmlátil,“ uvedla sousedka z ubytovny. „Opět ho sprchoval, opět ho bil, vystavil ho teplotnímu diskomfortu a přivodil u něj bezvědomí, zástavu srdce,“ upřesnila státní zástupkyně.

Chlapce hodinu resuscitovali

Chlapce muž podle obžaloby násilím držel pod ledovou sprchou nejméně deset minut, až chlapec silně prochladl, pomočil a pokálel se. Poté ho nahého a mokrého odvlekl do pokoje, kde ho nechal při otevřeném okně, přičemž venku byla teplota jen asi 6 °C. Tam chlapec zkolaboval a zastavilo se mu srdce. Přivolaní záchranáři, kteří mu naměřili tělesnou teplotu jen 27 °C, chlapce zhruba hodinu resuscitovali a poté ho letecky transportovali v hlubokém bezvědomí do hradecké nemocnice.

Nakonec se ho podařilo zachránit, ale trauma si zřejmě ponese po celý život. Senát Krajského soudu v Hradci Králové ve čtvrtek nad dvojicí zrůdně jednajících lidí vynesl rozsudek – matka má za týrání jít do vězení na tři roky, jejímu příteli k tomu soudce přičetl pokus vraždy a prodej drog, kterým se pravděpodobně živil několik posledních let. Uložil mu souhrnný trest vězení na 11,5 roku.

Oba mají dohromady zaplatit odškodné 1,5 milionu. Muž i žena dali najevo lítost až po vynesení rozsudku. Ten není pravomocný.

Tagy: