Nemám věšteckou kouli, krčí rameny Schillerová nad vývojem inflace. Obává se ledna

Bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO) má za to, že vysoká inflace bude pomalu odeznívat. Odvolává se například na analýzy České národní banky. Na začátku roku 2023 bude ale ještě inflace stále velmi vysoká. Viní z toho současný kabinet Petra Fialy (ODS), který podle ní nechal inflaci „utrhnout ze řetězu“. Možným řešením by podle Schillerové v boji s inflací bylo zvýšení spotřební daně nebo daně s hazardu.

Spotřebitelské ceny v Česku v listopadu meziročně stouply o 16,2 procenta. Tempo inflace tak proti předchozímu měsíci zrychlilo, v říjnu byla inflace kolem 15 procent. Zda jde o pomyslný strop, od kterého už budou ceny opět klesat, si Schillerová netroufá odhadnout.

„Nedokážu říct nemám věšteckou kouli, ale když se podíváte na renomovaná pracoviště – Českou národní banku, ministerstvo financí – dělají prognózy na příští rok a čekají, že inflace bude začátkem roku vysoká. Pak by se měla snižovat. Pořád ale hovoří o dvojciferných číslech,“ připomněla vyhlídky ekonomů exministryně financí v pořadu K věci na CNN Prima NEWS.

„Obávám se, že v lednu – nechci šířit pesimistické nálady, máme Vánoce mezi lidmi – ale obávám se, že v lednu přijde ještě přecenění hodně druhů zboží a ta inflace ještě může vystřelit,“ dodala svůj pohled.

Z aktuální situace viní současný kabinet, sama vinu za problémy necítí. „Za co? Za to, že nám děkují majitelé podniků, že přežili, a tak dále? Vláda měla úplně jinak uchopit růst cen energií. Neměla je nechat utrhnout ze řetězu, měla už začátkem roku, když jsme na to upozornili, zastropovat ceny u výrobců,“ má jasno Schillerová. „Zvyšujme spotřební daně ze závislosti nebo daně z hazardu,“ uvedla možné řešení.

Babišova kandidatura

Schillerová rovněž nevyloučila, že by případně mohla převzít hnutí ANO po Andreji Babišovi, pokud by se stal prezidentem. „Uvidíme, když budu cítit podporu, nás je tam určitě více. Záleží, jakou budu cítit v tom okamžiku podporu, teď to neřeším,“ nechtěla být ohledně případných ambicí konkrétní.

Babiš by podle posledního průzkumu agentury Median získal v 1. kole 26,5 procenta hlasů a skončil by druhý za ekonomkou Danuší Nerudovou. Na záda mu ale dýchá někdejší náčelník generálního štábu Petr Pavel s 23,5 procenta.

„Snažíme se, aby na Hradě usedl. Myslím, že má velkou šanci,“ komentovala aktuální šance svého šéfa předsedkyně poslaneckého klubu ANO.

Tagy: