Německo jde do boje s převaděči na hranicích s Českem. Zesílené kontroly zhodnotil i Rakušan

Němečtí policisté kontrolují 20. února 2021 automobil na česko-německém hraničním přechodu Petrovice/Bahratal v Krušných horách na Ústecku.

Německo jde do boje s převaděči na hranicích s Českem

Německá policie s okamžitou platností zahajuje na hranicích s Českou republikou a Polskem zesílené pružné a mobilní kontroly, cílem je boj proti převaděčům. Ve středu to oznámila spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová. Kontroly, které nebudou stacionární, ale přizpůsobené aktuální situaci, jsou podle ní dohodnuty se sousedními státy, a nepodléhají tedy ohlášení Evropské unii. To potvrdil i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) s tím, že kontroly navazují na řadu jednání české a německé policie.

„Musíme bezpodmínečně zastavit převaděče, neboť kvůli maximálnímu zisku dávají všanc lidské životy. Proto spolková policie okamžitě začíná s dodatečnými flexibilními kontrolami v klíčových místech pašeráckých tras na hranicích s Českem a Polskem,“ řekla Faeserová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Za českými hranicemi se zvesela hajlovalo. Němce pobouřilo video z Oktoberfestu

Německo tak prozatím nezavede stacionární kontroly po vzoru těch, které na vybraných místech provádí od roku 2015 na pomezí s Rakouskem. Zavedení takových kontrol ale Faeserová nevylučuje, v minulosti je opakovaně označila za poslední možnost.

Faeserová je pod tlakem regionů a konzervativní opozice, aby zastavila nelegální migraci. Do konce srpna v zemi požádalo o azyl 204 tisíc lidí. Očekává se, že do konce roku může být takových žádostí až 400 tisíc.

Na migraci se bude dohlížet už na české straně

Podle ministra vnitra Rakušana navazují kontroly na dohodu s německou ministryní vnitra Faeserovou a řadu jednání české a německé policie v tomto týdnu. „Společné policejní akce na hranicích jsou zaměřené na účinný boj proti převaděčům,“ uvedl Rakušan a připomněl, že ve středu odpoledne bude policejní prezident Martin Vondrášek jednat se svým německým spolkovým protějškem Dieterem Romannem.

Rakušan v pondělí v pořadu Ptám se já na webu Seznam zprávy uvedl, že se s Faeserovou o víkendu domluvil na tom, že němečtí policisté společně s českými budou moci dohlížet na migrační situaci už na české straně hranice. Obě země podle něj také chystají společné akce proti převaděčům. Pokud přinesou výsledek, Faeserová nebude uvažovat o stálých kontrolách na hranicích, doplnil Rakušan.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zelená politika ohrožuje německé firmy. Situace je nebezpečná i pro Česko, varoval Kovanda

Tagy: