Není Mustang jako Mustang. Černý hřebec vás pěkně potichu odveze na hřbitov

Elektromobily konečně nalezly své nejideálnější uplatnění –⁠ v pohřebnictví vynikne přednost dokonale tichého chodu a vadit nebude menší dojezd a flexibilita. Britská společnost specializovaná na stavbu pohřebních vozidel do své nabídky kromě hybridních černých Mercedesů nově zařadila také plně elektrický Ford Mustang Mach-E, a to hned ve dvou smutečních variantách.

Pohřební vůz a limuzína pro příbuzné zesnulého nebo pro morbidní rodinu Wednesday Addamsové ze známé série Netflixu. Každopádně jde o obrazně i doslova nejtemnější varianty Fordu Mustang jezdícího na elektřinu, tedy verzi Mach-E, která nemá se stejnojmenným testosteronovým osmiválcem klasického vzhledu nic společného.

Ideální pohon

S nuceným přechodem evropského vozového parku na elektromobily po roce 2035 se začínají auta na baterku prosazovat v nejrůznějších odvětvích. Možná vůbec nejsmysluplněji se jeví průnik na trh s pohřebními vozy. Jezdit je nutné maximálně decentně, nejde přitom zpravidla o velké vzdálenosti a stačí minimální rychlost, ve které se ale auto musí pohybovat s maximální jemností.

Autorem neobvyklé přestavby elektrického Fordu, která vypadá, jako by si ji objednali producenti zníněného televizního seriálu, je britská společnost Coleman Milne, do jejíhož portfolia patří i projekty založené na hybridním Mercedesu třídy E a Tesle.

Dříve Britové stavěli pohřební vozy na bázi Mercedesů vybavených naftovými motory CDI nebo Fordy s benzinovými jednotkami EcoBoost. Od roku 2017 se však výrobce zaměřuje na hybridy a „elektriku.“ Dnes její nabídka zahrnuje tři modelové řady – The Etive Collection (Ford Mustang Mach-E), The Mercedes Range (Mercedes-Benz E 300e) a The Whisper Hearse (Tesla Model S).

Pohřební 3+1

Pohřební vůz má tři sedadla ve druhé řadě a jedno výsuvné plato pro pasažéra ležícího v rakvi. Karosérie je mnohem vyšší než klasický Mustang Mach-E a délka dosahuje plných 6,28 m. Limuzína, kterou si mohou pohřební ústavy objednat v soupravě s pohřebním vozem, pojme až sedm pozůstalých plus řidiče. Oba vozy mají baterii o kapacitě 75 kWh a na plné nabití dokážou ujet až 321 km, což je pro pohřebák víc než dost.

Tagy:
Tesla Model S Ford Mustang elektromobil elektromobilita Mercedes-Benz hřbitov Netflix pohřební služba pohřební vůz pohřebnictví Tesla Motors Ford Mustang Mach-E Ford Motor Company North American P-51 Mustang Wednesday Addams pohřební elektromobil Ford Mustang