Krematoria v Číně kvůli vlně covidu nestíhají. Lidé údajně spalují těla mrtvých na ulicích

Koronavirová nákaza v Číně narůstá do obřích rozměrů. Téměř 60 000 lidí zemřelo v nemocnicích v souvislosti s covidem jen v období od 8. prosince loňského roku do letošního 12. ledna. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na čínské úřady. Obětí covidu je však podle médií tolik, že krematoria nestíhají mrtvé spalovat. Někteří lidé se tak musejí těl svých nejbližších zesnulých zbavovat sami. Čína držela tři roky občany v přísných uzávěrách a po náhlém rozvolnění se nemoc zemí raketově šíří.

V prosinci si mohli lidé v Číně konečně oddechnout. Nekonečné lockdowny a omezení skončily a vláda umožnila občanům cestovat. Nedostatečné promoření obyvatel ale během pár dní vyústilo v prudkou koronavirovou vlnu, která si žádá velmi vysoký počet obětí. Agentura Reuters informovala, že v čínských nemocnicích od 8. prosince do 12. ledna zemřelo téměř 60 tisíc lidí.

Web Sky News s odkazem na mezinárodní experty však upozornil, že pokud se nic nezmění, tak v Číně letos na covid zemře asi milion lidí.

Už 22. ledna budou navíc v nejlidnatější zemi světa slavit lunární Nový rok, který je zpravidla spojený s návštěvami, zahraničními výjezdy a dalšími společenskými akcemi. Počet nakažených tak možná ještě poroste.

Nárůst počtu zesnulých už pociťují pohřební ústavy a krematoria. Americká CNN zveřejnila satelitní snímky společnosti Maxar. Z fotografií vyplývá, že na rozdíl od běžného provozu teď krematoria a pohřební ústavy praskají ve švech, což dokládají přeplněná parkoviště.

Na mnoha místech už krematoria odmítají další zákazníky, kremace se musí rezervovat na několik dní dopředu. Pohřební dům Longhua v Šanghaji například uvedl, že každý den dostává pět set dalších těl. Což je zhruba pětkrát více než normálně.

„Celý systém je paralyzovaný. Je toho víc, než může kdokoli zvládnout,“ uvedl zaměstnanec zařízení pro agenturu Bloomberg.

Spalování v ulicích?

Takový přetlak žadatelů o spalování pochopitelně Číňany rozčaroval. Další problém je v tom, že kremace jsou pro některé lidi příliš nákladné.

Web Sky News se odkázal na uživatele sociální sítě WeChat, který uvedl, že podle zákona nesmějí občané skladovat mrtvá těla těch pacientů, kteří zemřou na infekční choroby. Občané se tak musejí zbavovat zesnulých sami.

Na sociálních sítích se objevují videa, na kterých mají Číňané pořádat improvizované kremace. Mrtvé údajně ukládají do dřevěných rakví a spalují na předměstích, v zemědělských oblastech nebo dokonce na parkovištích.

Záběry ukazují, že se u žehu scházejí příbuzní obětí, zřejmě za účelem krátkého smutečního obřadu. Někteří uživatelé ale autenticitu videí rozporují. Podle dalších je pak běžné, že Číňané pálí předměty na počest zemřelých, což pak údajně média dezinterpretují.

Tagy: