Nenoste nám malé zajíčky. Hodinu po porodu jsou samostatní, apelují ochránci zvířat na lidi

Rok co rok opakují ochránci přírody totéž, a přesto lidé dělají stále stejnou chybu. Malé zajíčky v domnění, že jsou bezmocní a opuštění, odnášejí do útulků. Záchranáři s nimi pak mají spoustu zbytečné práce a ne vždy se je podaří vrátit zpátky do volné přírody.

Lidé jako každým rokem nosí do záchranných stanic malé zajíčky, protože si myslí, že jsou opuštění, je jim zima a mají hlad. To je ale velký omyl. „Zajíčci jsou půl hodiny až hodinu po porodu zcela samostatní. Snesou mrazivé teploty, samice k nim chodí pouze v noci, nakojí je a jinak se pohybuje samozřejmě v nějaké dostupné vzdálenosti, ale není vidět,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS vedoucí Záchranné stanice v Bartošovicích Petr Orel.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bez signálu i internetu. Místní z vesničky Krásný Jez se ocitli v době analogové nedobrovolně

A pak jí mládě najednou zmizí. Pracovníci záchranných stanic poté musí péči zaječic nahrazovat. A jde to velmi obtížně. „Nahradit zaječí mléko není vůbec jednoduché, mláďata se musí krmit na flašce několikrát denně, když zajíčků máte 5 nebo 10, zaměstná to jednoho nebo více lidí na celý den. Výsledky navíc nejsou úplně jisté,“ doplnil Orel.

Když je mládě opravdu čerstvě narozené, bez mateřského mléka uhyne. Ti starší a už odolnější se po asi měsíční péči většinou do přírody vrátí.

Tagy: