Neobvyklý náklad odstartoval do vesmíru. K ISS v lodi letí i nový záchod

V noci odstartovala k Mezinárodní vesmírné stanici kosmická loď Cygnus NG-14.

Vesmírná loď vyletěla na oběžnou dráhu

K Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) dnes odstartovala nákladní loď Cygnus, která astronautům na oběžnou dráhu doručí mimo jiné i nový supermoderní model toalety. Záchod má díky svému designu usnadnit vykonávání potřeby ve stavu beztíže zejména ženám.

Toaleta se má po testovací fázi stát součástí vybavení kosmické lodi Orion. S tou chce americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) dopravovat posádky na Měsíc, napsala agentura AP.

Nákladní loď společnosti Northrop Grumman vynesla do vesmíru raketa Antares z kosmodromu Wallops v americké Virginii. Start vyšel až na druhý pokus, původní čtvrteční termín byl zrušen na poslední chvíli kvůli technickým problémům. K ISS by měla loď dorazit v pondělí.

Nejcennější částí nákladu je toaleta vyrobená z titanu, jejíž cena je 23 milionů dolarů (více než půl miliardy korun). Model nazvaný Universal Waste Management System (univerzální systém nakládání s výměšky, UWMS) je přístroj, který váží 45 kilogramů a na výšku měří 71 centimetrů. Celkově je tedy o 65 % menší a o 40 % lehčí než toalety, které se na ISS používají nyní.

Jedním z úkolů designérů bylo zohlednit pohodlí ženské části vesmírných posádek a přizpůsobit toaletu tak, aby bylo její používání pro astronautky praktičtější a jednodušší. „NASA věnovala hodně času práci s členy posádky a hodnocení nápadů, jak vylepšit záchodové sedátko a nástavce na močení tak, aby lépe vyhovovaly ženám,“ citovala stanice CBS vedoucí projektu vývoje nové toalety Melissu McKinleyovou.

Podle McKinleyové věnovalo hodně úsilí tomu, aby se při sezení na toaletě v případě vykonávání velké potřeby předešlo nehodám v podobě nechtěného úniku stolice do prostoru. „Uklízet takový svinčík je pak velký problém. Žádné úniky nebo minely nechceme,“ popsala potíže s používáním toalety ve stavu beztíže. NASA zároveň upravila design nástavců, které mají ženy na močení, a umožnila, aby je používaly i vsedě.

Kromě toalety loď Cygnus na ISS doručí ve 3600 kilogramů vážící zásilce i zásobníky s kyslíkem, semínka ředkviček určená pro pěstování, či kameru pro 360stupňové snímání. Na oběžnou dráhu přiletí i nové protivráskové sérum od značky Estée Lauder, která zaplatila 128 000 dolarů (tři miliony korun) za to, že se její nový produkt vyfotí ve vesmíru.

Tagy: