Nepoměr při výměně rukojmích za vězně není fér, míní expert. Izrael propustí třikrát víc lidí

bezpečnostní analytik a bývalý poradce ministra obrany Milan Mikulecký

360° 23.11.2023

Je zajímavé, že v případě, kdy se mezi Palestinci a Izraelem vyjednává o výměně rukojmích za vězně, nikdo nezpochybňuje, že to není jedna ku jedné, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS bezpečnostní analytik Milan Mikulecký. Bývalý poradce ministra obrany také upozornil, že příměří se netýká palestinských teroristických organizací, které mají základnu mimo Gazu.

„Na jedné straně se často poukazuje na disproporci mezi tím, kolik bylo zavražděno Izraelců, a kolik je Hamásem udáváno, že padlo Palestinců. Ale v případě, že jde o výměnu rukojmích izraelských civilistů za lidi, kteří jsou v izraelských vězeních a kteří v nich nejsou proto, že je tam Izrael odvlekl, ale jsou tam za konkrétní trestné činy, tak nikdo nezpochybňuje, že za jednoho Izraelce mají být propuštěni tři Palestinci,“ řekl Mikulecký ve vysílání CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Na tyhle kecy nejsem zvědav, vpálil Vondra Davidovi. Zvažoval odchod z debaty o Izraeli

Připomněl také případ izraelského vojáka Gil’ada Šalita z roku 2006. „On byl vyměněn za tisíc Palestinců, a to včetně lidí, kteří měli na rukou krev. Byli odsouzeni, protože jim byly prokázány vraždy. A to je cena, kterou si nastavili Palestinci. Oni sami řekli, že život jednoho židovského vojáka se rovná tisíci životů Palestinců,“ sdělil expert. „Je zajímavé, že v případě, kdy se vyjednává o výměně rukojmích za vězně, tak nikdo nezpochybňuje, že to není jedna ku jedné,“ dodal.

Mikulecký také upozornil, že se příměří vztahuje jen na boje mezi Hamásem a Izraelem a neplatí pro ostatní palestinské teroristické organizace, jako je Hizballáh operující v sousedním Libanonu. „Stačí se podívat na aplikaci, kterou si může každý stáhnout do svého telefonu, v internetových obchodech je volně ke stažení. A v ní uvidíte raketové poplachy, které jsou v Izraeli stále každý den vyhlašovány,“ řekl bezpečnostní expert.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Záběry šíleného běsnění Hamásu. Terorista popravil zblízka ženu, která prosila o milost

Tagy: