Hádka o Izrael: Na tyhle kecy nejsem zvědav, vpálil Vondra Davidovi. Zvažoval odchod z debaty

Ivan David a Alexandr Vondra

České zájmy v Evropě 22.11.2023

Speciální vysílání CNN Prima NEWS ze Štrasburku se neobešlo bez ostrých názorových střetů. K jednomu došlo mezi europoslanci Alexandrem Vondrou (ODS) a Ivanem Davidem (SPD). Ten svého oponenta rozčílil tvrzením, že Izrael má v Pásmu Gazy své zájmy a páchá tam genocidu. Vondra nejdříve zvažoval odchod ze studia. Poté upozornil, že se Izrael z Pásma Gazy kompletně stáhl již v roce 2005 a nechal Palestince, aby si v tomto regionu svobodně vládli.

Spor odstartoval David svou poznámkou, když měl moderátorce odpovědět, zda by se Evropa neměla více zaměřit na Katar a další země, které mají očividně vazby na teroristy z Hamásu. „To je sekundární, možná až terciální otázka,“ řekl člen SPD a přešel k otázce genocidy: „Ať po mně nikdo nechce, abych řekl, která z genocid je správná. Jestli ta palestinská v Izraeli, nebo ta izraelská v Pásmu Gazy. To si myslím, že je daleko za hranou.“

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Europoslanci pálili do Davida. Proti cenzuře brojí schvalovač genocidy. Sprosťárna, bránil se

David se rovněž podivoval nad selháním izraelských tajných služeb v den 7. října, kdy Hámas spáchal na izraelské půdě bezprecedentní masakr. „Nedovedu si představit, že o tom Mosad nevěděl,“ prohlásil.

Následně David dodal, že útok Hamásu podle něj neospravedlňuje operace izraelské armády: „To přece neomlouvá genocidu na druhé straně. Prostě že někdo potřebuje obejít Suezský průplav, protože vedle Pásma Gazy jsou naleziště uhlovodíku. Pásmo Gazy Izraeli dlouhodobě překáží. Obojí je genocida. Utajování je trestné.“

Zmíněná tvrzení už byla na Vondru moc. „Přemýšlím, jestli se nemám zvednout a odejít. Na tyhle kecy fakt nejsem zvědav, takové lži. Izrael za premiéra Ariela Šarona kompletně vyklidil Pásmo Gazy a nechal Palestince, ať si tam vládnou. Výsledkem bylo, že si zvolili Hamás. Od té doby tam vládne totální temno a Izrael s tím nemá vůbec nic společného,“ argumentoval místopředseda ODS.

Pravdou je, že Izrael se skutečně v roce 2005 kompletně z Pásma Gazy stáhl, přičemž vyklidil všechny do té doby postavené osady. V roce 2006 pak v palestinských parlamentních volbách zvítězilo extremistické hnutí Hamás, které se otevřeně hlásí k myšlence zničení Státu Izrael. Hamás krátce po svém volebním vítězství drtivou většinu opozice v Gaze zlikvidoval nebo vyhnal. Izrael v důsledku toho společně s Egyptem přijal rozhodnutí společné blokády vůči Pásmu Gazy.

VIDEO: Připomeňte si okolnosti útoku Hamásu na Izrael ze 7. října 2023

K roztržce Vondry s Davidem se ve vysílání CNN Prima NEWS vyjádřil europoslanec Ondřej Knotek (ANO). Ten má očividně blíž k názorům Vondry. „V historii jsou momenty, kdy je třeba stát na správném místě. Tahle situace je podle mě naprosto jasná. Na jedné straně je Izrael, který uznává hodnoty demokracie, váží si lidského života a chce se svým okolím žít v míru. Na druhé straně je hnutí Hamás, které si neváží lidského života, je řízeno diktátorskou ideologií a chce zničit a vymazat Izrael ze světa. Tady v podstatě není o čem se bavit,“ uvedl.

Ivan David se během debat České zájmy v Evropě na CNN Prima NEWS dostává do názorových konfliktů se svými kolegy poměrně běžně. Například letos v září se značně neshodl s většinou českých europoslanců, když zmínil svou pochybnost nad tím, zda stovky ukrajinských civilistů v Buči skutečně popravili členové ruské armády.

Tagy: