Nerudová: Jako jediní jsme se postavili proti Turkovi. Je to smutná zpráva o stavu společnosti

Danuše Nerudová (STAN)

Danuše Nerudová v Novém dni

Podle Danuše Nerudové je úspěch koalice Přísahy a Motoristů ohrožením pro českou společnost. Členka hnutí STAN zároveň uvedla, že se jako jediní postavili proti lídrovi kandidátky Filipu Turkovi, před nímž Nerudová upozorňovala. Ve vysílání CNN Prima NEWS také uvedla, že hnutí STAN skončilo za hranicemi původních očekávání.

Úspěch koalice Přísahy a Motoristů je smutnou výpovědí o stavu české společnosti. Myslí si to Danuše Nerudová, která se vůči této koalici před volbami velmi vymezovala. „Dlouho jsme viděli, že je to hnutí, které sílí. Byli jsme jediní, kteří ukázali, kdo za ně kandiduje. Byli jsme jediní a nikdo se nepřipojil. To je smutná zpráva o stavu naší společnosti,“ řekla v pořadu Nový den Nerudová.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Turek, Vondra i Konečná. Kdo bude hájit české zájmy v europarlamentu?

Podle ní nastává doba, kdy by se měl úspěch Přísahy a Motoristů vyhodnotit. „Upozornili jsme na jejich sílu, která může být ohrožením pro naši společnost. Je potřeba si to dále vyhodnotit. Zejména pro parlamentní volby,“ řekla Nerudová.

Hnutí STAN obdrželo ve volbách do Evropského parlamentu 8,70 procenta hlasů. To stačí na dva mandáty pro Danuši Nerudovou a Jana Farského. Podle neúspěšné kandidátky na prezidentku se ale jedná o dobrý výsledek. „Jsem ráda, že STAN dosáhl výsledků, které měl i v minulých volbách. Je to ale za hranicemi našich očekávání. Chtěli jsme tři mandáty a máme dva,“ řekla Nerudová s tím, že si hnutí vyhodnotí celou kampaň.

Jméno Nerudové se také delší dobu skloňovalo v souvislosti s nominací na eurokomisaře. Členka hnutí STAN se ale nechce na toto téma blíže vyjadřovat. „Spekulace bych ráda nechala stranou. Teď se rozběhnou jednání. V pondělí se schází předsednictvo, které se i tímto bude zabývat,“ dodala.

Tagy: