Telička: ANO je nespolehlivé a v Evropě ho už mají plné zuby. Dostálová to odmítá

Hnutí ANO ztrácí v Bruselu na oblibě a začíná se o něm hovořit jako o naprosto nespolehlivém subjektu. Pro CNN Prima NEWS to řekl bývalý eurokomisař za ANO Pavel Telička. Projevuje se to podle něj tím, že frakce Evropského parlamentu Renew, v níž ANO dnes zasedá, už o Babišovy europoslance nestojí a raději by do svých řad přivedla zástupce hnutí STAN.

„Ve frakci jsou politické subjekty, které mají hnutí ANO plné zuby a považují ho za absolutně nespolehlivý a populistický subjekt. Pro mnohé tak bude úleva, kdyby ve chvíli, kdy počty poslanců nebudou tak rozdílné, přišel jiný subjekt, než tento paskvil,“ řekl pro CNN Prima NEWS Telička, který býval za hnutí ANO europoslancem i eurokomisařem a dění v Evropě velmi dobře zná.

DÁLE ČTĚTE: Vondra – Babiš má hloupé a nebezpečné kecy. Neváhá používat putinovskou propagandu

Situace je podle něj oproti době před pěti či deseti lety velmi odlišná. „Poslední delegace poslanců ANO se de facto rozpadla. Odešla Radka Maxová (vstoupila do frakce socialistů pozn. red.) a postupně se k ní přidávají další (Martina Dlabajová, Dita Charanzová pozn. red.) a zbytek nemá příliš dobré jméno,“ doplnil.

Dostálová: Telička je zhrzená milenka

Je pravdou, že velká část politiků, která s hnutím ANO zamířila do Evropy, se následně se stranou rozešla a přestoupila často úplně jinam. Kromě Martiny Dlabajové a Dity Charanzové, které odešly nedávno, opustil v minulém volebním období ANO i bývalý diplomat Petr Ježek. Přešel právě do nového Teličkova subjektu Hlas.

Podle současné lídryně kandidátky ANO, poslankyně Kláry Dostálové, si ale hnutí s kolegy v Bruselu sporné otázky vyřešilo.

„Telička je jako zhrzená milenka a nechci na jeho slova úplně reagovat. Měli jsme v Česku delegace z ALDE (Aliance liberálů a demokratů pro Evropu) i Renew a všechny sporné věci jsme si vyříkali a vzájemně jsme si odsouhlasili, že pokud máme na věci jiný názor, tak to neznamená, že jsme jejich nepřítel. Rozhodně nám nikdo z nich nenaznačil, že bychom byli nespolehlivým partnerem,“ řekla CNN Prima NEWS Dostálová.

STAN: S ANO ve stejné frakci nebudeme

Telička zároveň uvedl, že ve frakci Renew mají o STAN zájem a také jeho kandidáti by tam rádi zamířili. Odmítají v ní nicméně být, pokud tam bude i hnutí ANO.

„Nechceme být ve frakci, kde je ANO, to je pravda. Je to trochu vnitrostátní komplikace, protože se samozřejmě špatně vysvětluje, že v Čechách dělá ANO opak toho, co v EU,“ uvedl Farský pro CNN Prima NEWS. Narážel tím například na to, že Renew podporuje federální EU, společnou evropskou armádu nebo navyšování rozpočtu, ale hnutí ANO se na domácí půdě prezentuje právě opačně.

STAN doufá, že získá čtyři až pět mandátů (což je na evropské poměry poměrně dost) a bude s tímto počtem moci takzvaně obchodovat a vybrat si, zda vstoupí do Renew nebo do EPP, tedy k evropským lidovcům.

„To kam finálně vstoupíme, necháváme otevřené a je to jedna z karet, která bude hrát roli při vyjednávání co nejsilnějšího portfolia v evropské komisi,“ doplnil Farský s tím, že se zástupci obou frakcí už proběhla jednání.

To, zda bude chtít zůstat v Renew hnutí ANO, není ovšem podle Dostálové jisté. „Karty jsou zatím rozloženy tak, že jsem součástí frakce Renew a ke vstupu STAN bychom museli dát souhlas. Bude pro nás zcela zásadní směřování frakcí po volbách. Sami teď nevíme, jak se Evropský parlament promění a je možné, že dokonce vzniknou i nové frakce. Určitě bychom ale nešli k zeleným nebo k socialistům,“ doplnila Dostálová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Farský k predátorským časopisům: Zpochybňovat Nerudovou je mimo. Může být eurokomisařka

Tagy: