Farský k predátorským časopisům: Zpochybňovat Nerudovou je mimo. Může být eurokomisařka

Danuše Nerudová a Jan Farský

Nerudová také publikovala v predátorských časopisech

Že by měla Danuše Nerudová odstoupit z kandidátky STAN do eurovoleb kvůli kauze predátorských časopisů, není vůbec ve hře. CNN Prima NEWS to řekl místopředseda hnutí Jan Farský, dvojka na kandidátce. Nerudovou i nadále vidí jako možnou eurokomisařku.

„Není důvod, aby odstupovala,“ prohlásil Farský. Zdůraznil, že Nerudová v časopisech publikovala ve chvíli, kdy ještě nebyly označeny za predátorské.

VÍCE K TÉMATU: Nerudová roky publikovala v predátorských časopisech. Zda za to platila, si nevzpomíná

„Jistě, několik publikací Danuše Nerudové se objevilo právě v těchto časopisech. Ona to připustila a nebagatelizovala. A od doby nastavení jasných pravidel nic v těchto časopisech nepublikovala a její práce se objevila v desítkách renomovaných časopisů. Kdyby tam publikovala poté, co byly označeny za predátorské, tak by to problém byl, ale to neudělala,“ uvedl Farský.

Nerudová podle něj neudělala nic špatného a nevidí důvod, proč by nemohla být navržena na eurokomisařku, jak se spekuluje. O kandidátovi na eurokomisaře bude rozhodovat vláda po volbách do Evropského parlamentu.

„Zpochybňovat její odbornost je mimo. Klidně může být eurokomisařka. Je to jedna z dalších nálepek, které dostane. Těch útoků bude ještě hodně. Každý, kdo v politice vyčnívá, musí čekat, že se do něj bude strefovat,“ dodal Farský.

Naopak podle šéfky poslaneckého klubu opozičního ANO Aleny Schillerové by Nerudová na postu eurokomisařky být neměla.

„Chceme-li si zachovat naději na solidní portfolio, měl by premiér Petr Fiala co nejdříve vyslat signál, že tudy cesta opravdu nevede. V opačném případě hrozí nejen blamáž pro ČR, ale také eskalace skandálu na evropské úrovni a související poškození pověsti českého akademického prostředí,“ napsala Schillerová na sociální síť X.

Tuleja? To bylo něco jiného

Opakované publikování v predátorských časopisech překazilo minulý týden nominaci Pavla Tuleji (TOP 09) na post ministra pro vědu a výzkum. Politik uvedl, že žádný člen vlády nesmí být zatížen pochybnostmi, a své aspirace se vzdal. Někteří politici srovnávali právě případ Tuleji a Nerudové.

„Od kauzy pana Tuleji je rozdíl i v kvalitě těch prací. Jeho dohnala i ta nekvalita prací. S kvalitou u paní profesorky problém nebyl. Za mě je to jedna z dalších vymyšlených kauz,“ uzavřel Farský.

Danuše Nerudová v letech 2009 až 2015 opakovaně publikovala v predátorských časopisech, uvedl v pondělí web Seznam Zprávy, podle kterého šlo o devět textů. Bývalou rektorku Mendelovy univerzity prý nyní mrzí, že se její články v časopisech s pochybnou pověstí objevily. Přestala v nich prý publikovat, když akademická sféra problém těchto časopisů definovala. Na sociální síť X poté napsala, že „se na všech frontách hledá něco na Nerudovou“.

Tagy: