Hamás propustil děti ztrápeného otce. Izrael dívku, která jako 16letá pobodala policistu

Palestinka Malak Salmanová po návratu z vězení

V rámci první výměny zajatců Hamás propustil 13 izraelských občanů a 11 cizinců, Izrael musel na oplátku pustit 39 Palestinců, mezi nimi také Malak Salmanovou, která v 16 letech zaútočila nožem na policistu. Kdo všechno se v pátek vrátil domů?

Po měsíci a půl neuvěřitelného strachování se některé rodiny v Izraeli dočkaly. Domů se v pátek vrátila první rukojmí, která propustil Hamás. Tel Aviv se s teroristickou organizací dohodl na krátkém příměří, během kterého budou obě strany propouštět smluvené jedince.

V pátek Hamás propustil 13 izraelských občanů, jednalo se o malé holčičky, ženy a seniorky. K tomu v rámci jiné dohody pustil na svobodu také 10 lidí původem z Thajska a jednoho Filipínce.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Další zajatci na svobodě: Izrael propustí 42 palestinských vězňů, rukojmí vydá i Hamás

Na oplátku musel Izrael propustit hned 39 lidí. Další výměna zajatců probíhala v sobotu.

Kdo se dostal domů?

Izraelci Yonimu Asherovi unesli teroristé z Hamásu hned čtyři blízké. Manželku, dvě malé dcerky a tchyni. Pro CNN krátce po únosu v dojemném videu popsal, jakou bezmoc cítí.

„Myslím na ně. Možná tam sedí, jestli jsou naživu, a přemýšlí, proč nepřijede tatínek. A já bych mohl, já chci. Bojím se, že na mě zapomenou. Bojím se. Ony mě nepoznají. Víte, pro děti je den to, co pro nás dospělé měsíc,“ řekl.

Teď se jeho děti vrátily domů. Stejně jako manželka. Její 69letou matku ale Hamás zavraždil. Informoval o tom list Jerusalem Post.

Domů se vrátila také Danielle Aloniová a její šestiletá dcerka Emillia, které se do řádění Hamásu připletly ošklivou náhodou. V jednom z kibuců byly osudného 7. října na návštěvě. Palestinští únosci propustili také šest izraelských seniorek.

Tvrdá výměna

Aby se výměna ale vůbec mohla uskutečnit, musel Izrael – jako už tolikrát v minulosti – přistoupit na mnohem větší počet zajatců, které sám vydá. Z vazebních věznic a trestnic tak Tel Aviv pustil 39 Palestinců. Mezi nimi 15 mladistvých a 24 žen. Většina z nich prý vůbec netušila, že se k takové výměně schyluje.

Součástí dohody byla i propuštěná Malak Salmanová, kterou úřady zatkly před sedmi lety. Ve svých 16 letech tehdy při cestě do školy zaútočila nožem na příslušníka pohraniční policie v Jeruzalémě. Dnes je jí 23 a vrátila se do svého domova ve Východním Jeruzalémě. Informoval o tom web France 24.

Izraelská policie zakázala demonstrace oslavující výměnu zajatců, aby předešla další eskalaci násilí.

Tagy: