Netanjahu odmítl klid zbraní s Hamásem. Výzvy k příměří nabádají ke kapitulaci Izraele, řekl

 Izrael čeká dlouhá a těžká válka, říká Netanjahu.

Analytik Visingr o hnutí Hamás v Pásmu Gazy

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí vyloučil klid zbraní s Hamásem. Výzvy k příměří v Pásmu Gazy jsou podle něj výzvou, aby se Izrael vzdal teroristické skupině.

„Výzvy k příměří jsou výzvami k tomu, aby se Izrael vzdal Hamásu, aby se vzdal terorismu a barbarství. To se nestane,“ řekl premiér. „Bible říká, že je čas k míru a je čas k válce. Toto je čas na válku, na válku za naši společnou budoucnost,“ uvedl s tím, že nastal čas, aby se všichni rozhodli, na jaké straně stojí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Černochová není ministryní ptáčků. Večer by si měla zamykat mobil do trezoru, říká Klempíř

Na příměří s Hamásem židovský stát podle Netanjahua nepřistoupí stejně, jako by USA nepřistoupily na klid zbraní po japonském útoku na Pearl Harbor v prosinci 1941 nebo po teroristických útocích z 11. září 2001.

„Izrael bude stát proti silám barbarství, dokud nezvítězí. Doufám, a modlím se za to, že civilizované země po celém světě tento boj podpoří, protože boj Izraele je i vaším bojem. Pokud zvítězí Hamás a íránská osa zla, budete dalším terčem vy,“ vzkázal Netanjahu spojencům. Dodal, že Izrael bude bojovat bez ohledu na to, které země se postaví na jeho stranu. „Bůh žehnej Izraeli a všem, kteří stojí za Izraelem,“ prohlásil.

Izrael poslední tři týdny Gazu masivně bombarduje. Aktuálně tam stupňuje pozemní operace, zatímco dva miliony obyvatel čelí katastrofální humanitární situaci. V pátek se k nedostatku potravin či paliva přidalo přerušení přístupu k internetu, krátce poté, co se začaly objevovat zprávy o nových izraelských útocích.

„Jasně jsme izraelské vládě o víkendu dali najevo, že komunikační sítě je potřeba obnovit, a jsme spokojeni, že v tomto ohledu přijali opatření, reagoval mluvčí americké diplomacie Matthew Miller. Podle Reuters dodal, že Spojené státy budou nyní pracovat na tom, aby se výpadky v Gaze neopakovaly.

SLEDUJTE TAKÉ: Izrael do války s teroristickým hnutím Hamás nasadil novou zbraň.

Tagy:
válka Izrael Hamás Benjamin Netanjahu