OBRAZEM: Naprostá destrukce. Satelitní snímky ukazují následky izraelských úderů v Gaze

Nově zveřejněné satelitní snímky společnosti Maxar zachycují následky devastačních izraelských odvetných útoků v několika čtvrtích na severu Gazy. Rakety obranných sil rozdrtily celá sousedství, z řady budov zbyly jen ruiny. Izraelské rakety poškodily nebo zničily téměř polovinu obytných jednotek v palestinské enklávě, uvedlo tamní ministerstvo, citované OSN. Izrael upozorňuje, že vládní úřady v Gaze jsou pod kontrolou Hamásu, mohou proto podávat zkreslené informace.

Izrael v reakci na bestiální útok Hamásu ze 7. října vypálil do Pásma Gazy tisíce raket s cílem zničit teroristickou organizaci. Zaměřil se zejména na sever palestinské enklávy a vyzval stovky tisíc tamních obyvatel, aby opustili své domovy a přesunuli se na jih. Nově zveřejněné snímky zachycují zkázu v jedněch z nejhůře zasažených oblastí, konkrétně v městech Bajt Hánún a Bajt Lahíja i čtvrti Al-Karama u hranic s Izraelem a ve čtvrti a Al-Zahra poblíž města Gaza. Srovnání prezentované na snímcích v galerii níže umožňuje pohled na stav daných oblastí z posledních měsíců letošního roku a z 21. října.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Přes 500 Čechů prchá z letoviska zasaženého raketou. Cestovka do Egypta posílá několik letů

Rozsáhlé oblasti na fotografiích jsou kompletně pokryty prachem a popelem, zároveň je na nich vidět řada zničených budov. Jak upozornila agentura AP, záběry zachycují pouze zlomek celkové destrukce, vzhledem k tomu, že izraelské údery probíhají neustále. Podle Izraelských obranných sil Hamás používá civilisty jako lidské štíty. Svá odpalovací zařízení i centra záměrně umisťuje do těsné blízkosti škol, mešit a obytných oblastí.

Město Bajt Hanún blízko hraničního přechodu s Izraelem sloužilo podle Izraele jako jedno z center teroristů Hamásu, odkud skupina vedla své operace. „V posledních hodinách jsme zasáhli teroristické cíle v Bajt Hanúnu. Stíhačky zasáhly 120 cílů,“ uvedlo izraelské letectvo na sociální síti X jen druhý den ráno po vniknutí palestinských bojovníků na území židovského státu.

Podle zprávy OSN z minulého víkendu je buď zničeno, nebo poškozeno 42 procent veškerých obytných budov v Pásmu Gazy. Přes 15 tisíc obytných jednotek má být kompletně zničeno, zhruba 10,5 tisíce vážně poškozeno a 139 tisíc lehce poškozeno. Organizace spojených národů vychází z informací ministerstva pro veřejné stavby, které je pod kontrolou Hamásu. V Gaze je podle reportu navíc 1,4 milionu vnitřně vysídlených obyvatel

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Chladnokrevná likvidace tří teroristů z Hamásu. Izrael ukázal fungování obávané jednotky

Tagy:
OSN budova Izrael Pásmo Gazy Hamás Gaza útok Hamásu na Izrael