Černochová není ministryní ptáčků. Večer by si měla zamykat mobil do trezoru, říká Klempíř

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS)

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 29.10.2023

Jana Černochová (ODS) by si měla po osmé hodině večer zavírat telefon do trezoru, rýpl si do ministryně obrany kvůli jejímu vyjádření o odchodu Česka z OSN politický marketér Oto Klempíř. V Partii PLUS na CNN Prima NEWS řekl, že Černochová není „ministryní ptáčků v lese“ a měla by se proto podobným projevům vyhnout. Kontroverzního příspěvku ministryně na sociální síti X se naopak zastal komentátor Martin Schmarcz, podle něj se nyní rozčilují hlavně „fouňové a mravokárci“.

Podle Klempíře Černochovou neomlouvá, že kontroverzní názor vyjádřila na sociální síti a v pozdních večerních hodinách. „Po osmé hodině by si měla zavřít mobil do trezoru. Je to ministryně obrany, není to ministryně ptáčků v lese. Říkat o jediné jakžtakž fungující mezinárodní platformě, že z ní vystoupí? Vždyť nikdo nedeklaruje, že OSN je nějaký soubor demokratických států. Jak vypadá OSN, tak vypadá svět. My jsme v menšině a musíme to brát na vědomí,“ zhodnotil v Partii PLUS na CNN Prima NEWS. Nejvyšší političtí zástupci by podle něj měli v rámci strategické komunikace držet své emoce na uzdě, „i když český Twitter je kapitola sama pro sebe“.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Žádný UNICEF, UNESCO ani Rada, kde Praha toužila být. Co by znamenal konec Česka v OSN?

Černochové se naopak zastal Martin Schmarcz, podle kterého její výrok Česko na poli mezinárodní politiky neohrozí. „Beru to jako expresivní, radikální vyjádření obrovské a dlouhodobé frustrace z OSN. Samozřejmě fouňové a mravokárci se budou rozčilovat, já mezi ně nepatřím. Večer na sociálních sítích říká člověk různé věci. Pokud nejsou vysloveně sprosté nebo hnusné a jsou to expresivní vyjádření něčeho, co je vlastně pravda – protože OSN je opravdu k ničemu –, za to já ji kritizovat nebudu,“ přidal svůj pohled.

Zastání u Fialy i Babiše

Slova Černochové o nefunkčnosti OSN a vystoupení Česka z organizace kvůli výsledkům hlasování o příměří mezi Hamásem a Izraelem vyvolala rozruch na sociálních sítích, mezi komentátory i politiky. Například podle bývalého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (SOCDEM) by ministryně měla kvůli svému výroku odstoupit z vlády.

Za Černochovou se naopak postavil například ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), který „má rád, když politici projevují emoce“. Premiér Petr Fiala (ODS) také chápe rozhořčení své vládní kolegyně, považuje nicméně za důležité, aby na půdě OSN český hlas zazníval. Podobně se vyjádřili i další ministři, podle nichž je kritika této organizace na místě, s odchodem Česka však nesouhlasí.

Organizace spojených národů neplní svou roli ani podle šéfa nejsilnějšího opozičního hnutí Andreje Babiše (ANO). Téma okomentoval i prezident Petr Pavel. Podle něj OSN potřebuje zásadní reformy, které však lze provádět pouze zevnitř.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vřava v Machačkale. Rozzuřený dav s vlajkami Palestiny vtrhl na letiště, chtěl dostat Židy

Tagy:
OSN Izrael sociální sítě hlasování Hamás Jana Černochová rezoluce Martin Schmarcz Oto Klempíř Ministerstvo obrany České republiky