Neumíte kreslit? Tato technika vás přesvědčí, že to jde

Neumíte kreslit? Možná si to jen myslíte. Pokud totiž použijete tuto techniku suchého pastelu, dosáhnete překvapivého výsledku. Můžete vytvořit originální přání nebo obaly na knihy nejrůznějších barev a vzorů. Nebojte se do toho pustit.

Budete potřebovat:

  • suchý pastel – čím větší sadu odstínů budete mít, tím lépe se vám bude pracovat
  • nůž na oloupání pastelů
  • podklad pro malování – stránky ze starých knih
  • šablony se vzory květin, zvířat apod. podle vašeho vkusu
  • lepidlo, které je možné zase odlepovat
  • lak na vlasy k zafixování
  • pracovní podložku

Nejprve si nachystejte pastely. Ty, které budete používat, si oloupejte, Pastely se kreslí naplocho. Kousek papíru odloupněte a pastel bez obalu odlomte. Kousky si nachystejte na pracovní podložku.

Nachystejte si stránku ze staré knihy. Vyberte si šablonu a naneste na ni speciální lepidlo, které se dá znovu odlepit. Přilepte šablonu na stránku.

Pak už můžete vzít do ruky pastely a prostor kolem šablony (nebo v šabloně, podle toho, jakou jste si vybrali) vybarvit. V místech, kde se vám zdá, že je barvy méně, můžete bez obav přidat. Nebo naopak prosvětlit bílým pastelem. Může to být třeba tam, kde jsou přechody jednotlivých barev. Ale i kdekoli jinde se vám to zdá vhodné.

Suchým prstem potom pastely rozmažte. Odtud pochází i název celé techniky. Na papíru vám zůstane zřejmě trochu pastelu. Sklepejte ho do misky.

V tuto chvíli už můžete šablonu zase odlepit. Buďte opatrní, ať si papír neroztrhnete.

Ruce si omyjte nebo otřete. Pokud vám na nich ulpěly pastely, umazali byste si i nenabarvenou část stránky. Pak obrázek přemístěte na podložku a zafixujte barvy na místě. K tomu poslouží obyčejný lak na vlasy nebo přímo k tomu určený fixativ. Nechte zaschnout. Zafixované barvy budou mít sytější odstín.

Obrázek si po zaschnutí libovolně rozstříhejte a kousky nalepte porůznu na napůl přehnutou čtvrtku. Na okraje bez písmenek ještě připište pastelem přání. Z obrázku ale nemusí být jen přáníčko. Můžete ho použít i k ozdobení obalu na knihu nebo sešit.

Šablony k výrobě přáníček je vhodné použít spíše prázdnější. Tedy aby měly vhodnou plochu pro práci. Malé otvory v šabloně vám znemožní využít rozumně tuto část. Stínování tady nevyniknou. V takovém případě je vhodné se soustředit na prostor kolem šablony. Šablony si můžete bez problémů koupit v obchodě, vyrobit si vlastní nebo je vyříznout na plotteru.

Tagy: