Nevídané trable Ledecké. Kvůli chybějící nálepce na helmě jí hrozila diskvalifikace

Stejně jako v sobotním super-G v německém Garmisch-Partenkirchenu dojela Ester Ledecká v identické disciplíně i v pondělí v šestém nejrychlejším čase. Otázkou však dlouho bylo, jestli jí tato pozice zůstane. Kvůli malichernosti mohla o skvělé umístění, tedy i body do Světového poháru, přijít.

Na vině byla helma Ledecké, která postrádala nálepku s certifikací FIS – Mezinárodní lyžařské federace. Ta je jakýmsi razítkem potvrzujícím schválení materiálu. Nečekané problémy zmínil trenér české obojživelnice Tomáš Bank.

V oficiálních výsledcích nakonec 25letá olympijská vítězka v super-G i paralelním obřím slalomu na snowboardu figuruje na šestém místě – ani u svého jména neměla poznámku, že by komisaři cokoliv řešili.

Rozhodčí si nedostatku u Ledecké v podobě nálepky všimli na startu, na což byla ihned upozorněna. Znepokojivou informaci ale vstřebala a trať proletěla v solidním čase. O známku potvrzující kvalitu helmy podle Banka jeho svěřenkyně přišla před týdnem při pádu ve švýcarské Crans-Montaně, kdy ve vysoké rychlosti vletěla do ochranné sítě podél trati.

Závod v Ga-Pa na sjezdovce Kandahar ovládla Švýcarka Lara Gutová-Behramiová. Ta vyhrála čtvrté super-G v řadě, ale Světový pohár nadále vede slovenská lyžařka Petra Vlhová. Závodnice specializující se především na točivější disciplíny (slalom a obří slalom, pozn. red.) totiž předvedla nejlepší superobří slalom v kariéře a skončila druhá. Bronz brala Rakušanka Tamara Tipplerová.

Před Ledeckou a všemi jejími kolegyněmi je nyní světový šampionát v italské Cortině d'Ampezzo. Největší akce sezony začíná za týden alpskou kombinací.

SP ve sjezdovém lyžování v Garmisch-Partenkirchenu:

Ženy –⁠ superobří slalom: 1. Gutová-Behramiová (Švýc.) 1:17,37, 2. Vlhová (SR) -0,28, 3. Tipplerová (Rak.) -0,74, 4. Lieová (Nor.) -0,88, 5. C. Suterová (Švýc.) -1,11, 6. Ledecká (ČR) -1,13, 7. Brignoneová (It.) -1,14, 8. Worleyová (Fr.) -1,18, 9. Marsagliaová -1,24, 10. Bassinová (obě It.) -1,43.

Tagy:
Slovensko Ester Ledecká zahraničí helma Česko alpské lyžování sport Světový pohár Petra Vlhová Garmisch-Partenkirchen FIS Mezinárodní lyžařská federace samolepka Lara Gutová