Nevstal při hymně, protože ho bolely nohy z posilovny. Za trest musí ruský politik na frontu

Ruský politik Alexander Lependin, poslanec okresního shromáždění v Malojaroslavci v ruské Kalužské oblasti, si pořádně zavařil, když během zasedání nevstal při národní hymně. Médiím řekl, že ho po těžkém dni v posilovně bolely nohy. Jenže úřady mu za tento prohřešek zprostředkovaly povolávací rozkaz k bojům na Ukrajině.

Z Alexandra Lependina se tak stal řadový rekrut, který byl povolán do války na Ukrajině. Za všechno mohlo únorové zasedání okresního shromáždění v Malojaroslavci, při kterém se zpívala ruská státní hymna.

Zatímco ostatní politici povstali, Lependin zůstal sedět. Nebyl za tím ale žádný protimoskevský vzdor, politik médiím totiž sdělil, že měl za sebou těžký trénink v posilovně a bolely ho nohy. Proto nevstal. Úřady si ale jeho lenost vyložily po svém.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Na Ukrajině padl český bojovník. Zapalte za něj svíčku, napsali jeho krajané na frontě

Tvrdý trest

„Úředníky pobouřilo, že nepovstal. Následně mu bylo nařízeno, aby se přihlásil u místního vojenského registračního úřadu,“ uvedl list Daily Mail s odvoláním na ruské zdroje.

Lependin ale údajně nehodlá na frontu jen tak poslušně odjet. Politik tvrdí, že je pro takovou službu nezpůsobilý, protože mobilizační program se má vztahovat jen na ty, kteří mají vojenské zkušenosti.

Úřady teď údajně budou Lependinovu stížnost projednávat. Do pár týdnů se má rozhodnout o tom, jestli politik opravdu na frontu zamíří. Navíc mu hrozí, že skončí před etickou komisí parlamentu.

Hrozba vyhoštěním

Sergej Aksjonov, který vede okupační vládu Krymu, pak pro agenturu RIA Novosti rovnou navrhl, aby byl Lependin zbaven ruského občanství.

„Proč potřebujete občanství, když ani nevstanete? Když nerespektujete symboly státu, vlajku a hymnu?“ rozčílil se Aksjonov.

Tagy:
válka Ukrajina cvičení Rusko ruská invaze na Ukrajinu národní hymna povolávací rozkaz