Jurečka: Česko bylo v Bruselu za potížisty, teď si nás váží. Babišovi by za chválu huba upadla

Neziskové organizace by mohly dostávat peníze přímo z Bruselu

360° 27.7.2023

Česká republika má v Bruselu fakt dobrý zvuk, loňský rok nás opravdu vyšvihl do sedla, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Z opozice ale zaznívala i kritika. Podle Jurečky by například šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi „huba upadla“, kdyby řekl, že české předsednictví byl dobrý politický i úřednický výkon.

Až donedávna platilo, že Česká republika byla v Bruselu považována za stát, se kterým nemělo smysl jednat. „Měli jsme nálepku potížistů, protože jsme neuměli přesně říct, co vlastně chceme. Někdy bylo těžké, abychom dodrželi slovo až do finále,“ popsal v pořadu 360° na CNN Prima NEWS ministr práce a sociálních věcí Jurečka.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Migrační pakt je pro Česko výhodný, chceme jít ale ještě dál, nastínil Fiala další kroky

Podle něj se to ale s loňským rokem a českým předsednictvím změnilo. „Nejen zástupci evropské komise a parlamentu, ale i ostatní vnímají Českou republiku s respektem v tom, jak jsme přistoupili k pomoci Ukrajině,“ sdělil ministr s tím, že v Bruselu jsme nyní velmi dobře slyšet. „Loňský rok nás vyšvihl do sedla. Česká republika má fakt dobrý zvuk, komunikuje s námi zastoupení současného švédského předsednictví a mluví s námi i ti, kteří budou štafetu předsednictví přebírat,“ dodal.

Z opozice zní kritika

Z opozice ale zaznívala i kritika. Například expremiér Babiš hovořil o „skvělých úřednících, ale špatné poltické reprezentaci“. Podle Jurečky by ale Babišovi „huba upadla“, kdyby řekl, že to byl dobrý výkon jak politický, tak i ten úřední.

Jurečka zároveň připomněl, že Andrej Babiš vždycky říkal, že má na každého v Evropě číslo. „Jedna věc je s někým mluvit a druhá je vědět, že vám ten druhý naslouchá. To je podle mě ta změna. Když mluví zástupci této vlády se svými partnery v Evropě nebo v Bruselu, tak ti lidé opravdu naslouchají a vnímají, co jsou priority a potřeby České republiky,“ řekl Jurečka.

Tagy: