Migrační pakt je pro Česko výhodný, chceme jít ale ještě dál, nastínil Fiala další kroky

Petr Fiala (ODS) v letním speciálu pořadu 360

360° 24.7.2023

Nově navržená změna evropské migrační politiky je krokem správným směrem, uvedl v letním speciálu 360° na CNN Prima NEWS předseda vlády Petr Fiala (ODS). Migrační pakt podle něj představuje řešení, na kterém dlouhou dobu nebyla v Evropské unii potřebná shoda.

Počty nelegálních migrantů se stále zvyšují a Evropské unii se podle Fialy dlouhodobě nedaří zabránit obchodníkům s lidmi, aby využívali mnohdy složitou sociální situaci migrantů. Nedokáže ani přerušit trasy, po kterých migranti přicházejí, či dostatečně spolupracovat s třetími zeměmi. „Za problémy může neúčinná evropská politika, kterou dlouho nedokázal nikdo změnit,“ řekl premiér s tím, že navržený migrační pakt je krokem správným směrem.

Nově podle něj existuje shoda, že nelegální migrace se musí řešit ještě před tím, než tito lidé překročí vnější hranice unie. „Navržená změna migrační politiky je konečně pokus řešit věci, které byly dlouho přehlíženy,“ uvedl český premiér. „Česká republika navíc patří do skupiny zemí – velmi aktivní je mezi nimi například Dánsko, které chtějí jít ještě dál. To znamená, aby azylové řízení, alespoň částečně, probíhalo mimo území Evropské unie,“ dodal.

ČTĚTE TAKÉ: Mistrovský obchod tureckého sultána: Švédsko v NATO vyměnil za stíhačky. A nejen to

Důležité podle něj jsou i snahy o zlepšení návratové politiky nebo zabránění pohybu nelegálních migrantů po území EU. Migrační pakt je vzhledem k velkému počtu přijatých válečných uprchlíků z Ukrajiny a z toho vyplývajících možných finančních kompenzací, výhodný i pro Česko, řekl premiér.

Největším úskalím navržených změn podle Fialy může být Evropský parlament. „Problém migračního paktu je, že v Evropském parlamentu narazí. Vůči nelegální migraci je totiž velmi přísný,“ sdělil s odkazem na nedávný pád nizozemské vlády Marka Rutteho, který souvisel s neshodami ohledně změn v migračním a azylovém systému.

Tagy: