Nevyhovující potraviny i nelegální výrobna masa. Inspekce zasahovala v pražské tržnici Sapa

Vietnamci v Sapě, ilustrační snímek

Inspekce v Sapě odhalila 170 kg nevyhovujících potravin a nelegální výrobnu masa

Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) spolu s policií zajistili v pražské tržnici Sapa 170 kilogramů nevyhovujících potravin a objevili nelegální výrobnu mletého masa. Provozovateli chyběly doklady o původu potravin a obaly od masa byly porušené. SVS o tom informovala v tiskové zprávě.

V lednicích a mrazících vitrínách prodejny bylo v době kontroly necelých 170 kilogramů různých druhů masa, vnitřností a masných výrobků. Maso bylo v neoriginálních obalech bez jakéhokoliv označení a dokladů o původu, obaly byly podle inspektorů porušené a nebránily tak kontaminaci. Inspektoři proto nařídili likvidaci všech zabavených potravin.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pozor na závadné saláty. Řetězce v Česku je stahují z prodeje a zákazníkům vrací peníze

Správa s policií také zjistila, že provozovatel bez registrace vyráběl a prodával mleté maso, navíc v nevyhovující teplotě. Za porušení předpisů hrozí provozovateli pokuta až 50 milionů korun. Jinou nelegální výrobnu odhalili inspektoři například letos v červnu, spolu s téměř půl tunou potravin v nevyhovujících podmínkách.

Na poslední rozsáhlé plánované kontrole Sapy byli inspektoři v dubnu. Zjistili tehdy, že čtyři z 14 zkontrolovaných přepravců porušili předpisy, inspektoři nechali zlikvidovat přes 130 kilogramů živočišných produktů.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nemocniční „blaf“ vyhodit a dojíst se v bufetu. Odbornice popsala, proč pacientům nechutná

Tagy:
jídlo maso Česko tržnice trestná činnost Státní veterinární správa České republiky Sapa nápoje a potraviny