Nemocniční „blaf“ vyhodit a dojíst se v bufetu. Odbornice popsala, proč pacientům nechutná

Za nedostatečně kvalitní stravu během nemocniční péče může podle expertů zastaralý systém.

Nemocniční strava

Převážná většina pacientů potvrdí, že stravování není nejsilnější stránkou zdravotnictví. Nehledě na skutečnost, že se v mnoha nemocnicích kvalita stravy zlepšuje, ve většině případů nad její kvalitou lidé stále nejásají. Podle expertů na výživu je problém nejen ve složitých dietních plánech, ale také v rozpočtu, který jednotlivá zařízení na jídla mají.

Podle specialistky na zdravotní prevenci a výživu Margity Slimákové je hlavním problémem systém nemocničních diet, který se přežil o desítky let.

K TÉMATU: Ve zdravotnictví není nikdy dost peněz, míní Philipp. Zmínil Válkův velký krok ohledně platů

„Detailně se propočítává dietní strava, která v mnoha případech není vábivá, takže porci pacient vyhodí a dojí se v nemocničním bufetu,“ řekla pro CNN Prima NEWS.

V zahraničí je podle expertky daleko častější, že se vaří spíše kvalitnější jídlo. „Cílem tohoto přístupu je, aby byl pacient těmito porcemi uspokojen a současně nasycen,“ dodala Slimáková.

Vedoucí nutriční terapeutka ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze Lucie Růžičková zdůraznila, že vše záleží na přístupu. „Roli ale může hrát i nízký počet nutričních odborníků. V některých nemocnicích jich je skutečně málo,“ uvedla s tím, že tento nepříznivý stav by však rozhodně neměl být omluvou toho, že se v nemocnicích nevaří dobře.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Novinka v podobě konzultace s lékařem on-line? Kuba popsal průběh, expert pozitivní dopad na lidi

Tagy: