Nemocniční strava
Převážná většina pacientů potvrdí, že stravování není nejsilnější stránkou zdravotnictví. Nehledě na skutečnost, že se v mnoha nemocnicích kvalita stravy zlepšuje, ve většině případů nad její kvalitou lidé stále nejásají. Podle expertů na výživu je problém nejen ve složitých dietních plánech, ale také v rozpočtu, který jednotlivá zařízení na jídla mají.
Podle specialistky na zdravotní prevenci a výživu Margity Slimákové je hlavním problémem systém nemocničních diet, který se přežil o desítky let.
K TÉMATU: Ve zdravotnictví není nikdy dost peněz, míní Philipp. Zmínil Válkův velký krok ohledně platů
„Detailně se propočítává dietní strava, která v mnoha případech není vábivá, takže porci pacient vyhodí a dojí se v nemocničním bufetu,“ řekla pro CNN Prima NEWS.
V zahraničí je podle expertky daleko častější, že se vaří spíše kvalitnější jídlo. „Cílem tohoto přístupu je, aby byl pacient těmito porcemi uspokojen a současně nasycen,“ dodala Slimáková.
Vedoucí nutriční terapeutka ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze Lucie Růžičková zdůraznila, že vše záleží na přístupu. „Roli ale může hrát i nízký počet nutričních odborníků. V některých nemocnicích jich je skutečně málo,“ uvedla s tím, že tento nepříznivý stav by však rozhodně neměl být omluvou toho, že se v nemocnicích nevaří dobře.
MOHLO VÁM UNIKNOUT: Novinka v podobě konzultace s lékařem on-line? Kuba popsal průběh, expert pozitivní dopad na lidi