New York zasáhly bleskové záplavy. Voda zatopila metro, ze zoo uprchla samice lachtana

New York zasáhly extrémní záplavy.

New York zasáhly extrémní záplavy

Americký New York po silných deštích zasáhly bleskové záplavy, voda zalila ulice i některé stanice metra a způsobila chaos v dopravě. Starosta osmimilionového velkoměsta Eric Adams vyzval obyvatele, aby pokud možno zůstali doma, a newyorská guvernérka Kathy Hochulová vyhlásila stav nouze. Ze zoo v Central Parku utekla samice lachtana poté, co přetekl její bazén.

V noci na pátek spadlo v New Yorku až 130 milimetrů srážek. Velký úhrn meteorologové zaznamenali i během dne.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Do Evropy se žene nejsilnější bouře podzimu. Jak Agnes ovlivní počasí v Česku?

Některé ulice i rychlostní komunikace na Manhattanu a v Brooklynu se ocitly pod vodou, problémy způsobila voda i v metru. Do ulic nevyjela ani část autobusů městské dopravy a potíže měla i letiště Johna F. Kennedyho a La Guardia, kde kvůli vodě na ranvejích nefungoval terminál A.

Se záplavami se potýká i město Hoboken ve státě New Jersey a další oblasti blízko New Yorku. Podle úřadů zatím nejsou hlášeni žádní zranění ani oběti.

Ze zoo utekla samice lachtana

„Jak víme, tento měnící se vzorec počasí je důsledkem změny klimatu,“ řekl na páteční ranní tiskové konferenci komisař odboru ochrany životního prostředí New Yorku Rohit Aggarwala. „A smutnou realitou je, že klima se mění rychleji, než dokáže naše infrastruktura reagovat,“ dodal podle webu CNN.

Silný déšť zasáhl také newyorskou zoologickou zahradu. Jedné samici lachtana se pak podařilo vyplavat ze zatopeného bazénu. Podle webu CNN se chvíli toulala po okolí a následně se vrátila do bazénu, který sdílí s dalšími dvěma lachtany. „Žádný personál ani návštěvníci nebyli v nebezpečí. Lachtan zůstal uvnitř zoo,“ řekl její ředitel Jim Breheny.

Tagy: