Nejzábavnější strýček s obrovským srdcem. Jak na „Hagrida“ vzpomínají Harry či Harmiona?

Smrt herce Robbieho Coltrana, který se do paměti fanoušků zapsal zejména ztrvárněním Rubeuse Hagrida v sérii Harry Potter, zasáhla lidi z celého světa. Zejména herečtí kolegové ze ságy o mladém čarodějovi okamžitě začali sdílet kondolence a svým sledujícím přiblížili, co pro ně Coltrane znamenal. Co o společných chvílích na place prozradila filmová Hermiona či samotný Harry Potter?

Na pátek 14. října 2022 fanoušci Harryho Pottera jen tak nezapomenou. Do hereckého nebe odešla další postava z Bradavic, která si získala srdce milionů lidí. Coltrane, jež se proslavil zejména rolí klíčníka Hagrida, ve věku 72 let zemřel. Naposledy vydechl v nemocnici poblíž skotského Falkirku, uvedl web BBC.

Na sociálních sítích začali lidé okamžitě sdílel fotografie či krátká videa, na nichž je jejich oblíbený obr ze světa čar a kouzel zachycen. „Na počest Hagrida pozvedněte své hůlky,“ vyzývali fanoušci filmu. Smrt herecké legendy a komika zasáhla i hlavní postavy celé čarodějnické ságy. Emma Watsonová, Daniel Radcliffe, Rupert Grint či Tom Felton se se svými fanoušky podělili o dojemné vzpomínky.

„Robbie byl jedním z nejzábavnějších lidí, které jsem kdy potkal, a jako děti na place nás neustále rozesmával. Obzvlášť rád vzpomínám na to, jak nám zvedal náladu při natáčení Vězně z Azkabanu, když jsme se všichni hodiny schovávali před přívalovým deštěm v Hagridově chatrči. Vyprávěl historky a vtipy, aby udržel morálku,“ prozradil filmový Harry Potter – herec Radcliffe.

Ke společným fotografiím i vzpomínce samotného herce, který ve speciálu k 20 letům od promítání prvního dílu ságy prohlásil, že on už zde možná za 50 let nebude, ale Hagrid ano – Radcliffe připsal, že mu bylo ctí poznat se a pracovat s hereckou legendou.

Není lepšího Hagrida

Filmová Hermiona Grangerová se svěřila, že pro ni byl Coltrane jako rodina. „Robbie byl jako nejzábavnější strýček, kterého jsem kdy měla. Jestli budu někdy na natáčení tak laskavá, jako jsi byl ty ke mně, slibuji, že to udělám tvým jménem a na tvou památku,“ zdůraznila Watsonová. Dodala, že jí bude chybět jeho roztomilost, přezdívky, vřelost, smích i objetí.

„Není lepšího Hagrida. Díky tobě jsem s radostí byla Hermionou,“ uzavřela s tím, že Coltrana velmi obdivovala. Posledním ze slavné trojice, který se podělil o vzpomínky na zesnulého herce, byl Ron Weasley. „Jsem zdrcený z toho, že Robbie odešel. Nikdy nezapomenu na vůni doutníků a lepidla na vousy – úžasná kombinace. Nikdo jiný na této planetě by Hagrida nemohl hrát, pouze Robbie,“ zdůraznil Grint.

Podotkl však, že stejně jako klíčník v knihách či ve filmu, byl i Coltrane v životě vřelý, soucitný a zábavný. „Muž s obrovským srdcem, který se o nás staral i po desetiletích. Posílám lásku jeho rodině. Uvidíme se na druhé straně, Bobsere,“ dodal.

Děkujeme za vše

Na vřelého obra nezapomněl ani podlý Draco Malfoy, kterého ztvárnil Tom Felton. „Jedna z mých nejkrásnějších vzpomínek na natáčení Harryho Pottera bylo noční natáčení prvního filmu v zakázaném lese. Bylo mi dvanáct. Robbie se staral o všechny kolem sebe. Bez námahy. A rozesmál je. Bez námahy. Mám tě rád, kamaráde – děkuju ti za všechno,“ napsal.

Herečka Miriam Margolyesová, která ztvárnila profesorku Sproutovou, popsala Coltranea jako „rozkošného muže, obrovského vzrůstem, osobností i srdcem“. V pořadu BBC Radio 4 Today uvedla: „Když si vzpomenu na všechen ten talent, oheň. Hrál s vášní, byl opravdu úžasný.“

S uctivými slovy přišel i bývalý anglický ragbyový reprezentant Martin Bayfield, který ve filmech působil jako Coltraneův dublér. „Byla s ním skvělá zábava, byl velmi štědrý a byl to prostě úžasný člověk,“ vzkázal s tím, že byl herec neuvěřitelně vtipný a vřelý.

Coltrane hrál oblíbeného něžného obra Hagrida ve všech osmi filmech série o Harrym Potterovi, které byly uvedeny do kin v průběhu deseti let. Známý byl však také svými rolemi v televizním seriálu Cracker a ve filmech o Jamesi Bondovi: Zlaté oko a Jeden svět nestačí.

Tagy:
Velká Británie film vzpomínka Harry Potter herec natáčení Daniel Radcliffe filmy kolegové fanoušci Rupert Grint Draco Malfoy Tom Felton Emma Watsonová Hermiona Grangerová Rubeus Hagrid Ron Weasley Robbie Coltrane