Nezapálil jsem národní park, tvrdí bývalý strážce v Českém Švýcarsku. Soud ho nechal ve vazbě

Okresní soud v Děčíně ponechal ve vazbě sedmatřicetiletého muže, který je obviněný ze založení rozsáhlého požáru v Národním parku České Švýcarsko z léta roku 2022. Státní zástupce se obává, že by utekl nebo trestnou činnost opakoval. Obviněný vinu odmítá, což uvedl i pro CNN Prima NEWS.

„Soud ponechal pana obviněného i nadále ve vazbě, a to z důvodů, které jsem navrhl,“ uvedl krajský státní zástupce Tomáš Skála. Usnesení zatím není pravomocné.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ubodal svou družku ve spánku. Plzeňský soud poslal seniora na 14 let za mříže

„Ponechali jsme si lhůtu k podání stížnosti,“ uvedla obhájkyně obviněného muže Sára Allertová. Obviněným je bývalý dobrovolný strážce parku Jiří L. Při příchodu do soudní síně poprvé promluvil. „Nezapálil jsem národní park,“ uvedl pro CNN Prima NEWS.

Státní zástupce má obavu, že by obviněný muž utekl nebo trestnou činnost opakoval. Krajský soud nedávno vrátil státnímu zástupci obžalobu na obviněného muže.

Podle soudu musí zastupitelství přesně vyčíslit škody na movitých i nemovitých věcech, které požár způsobil. „Snažíme se splnit požadavky, které byly uloženy v usnesení o vrácení. Není to někdy úplně jednoduché, řekl bych, až nadmíru problematické, ale snažíme se to udělat co nejdříve. Pak by se věc zažalovala. Omlouvám se, nerad bych dával nějaký termín,“ doplnil státní zástupce Skála.

Požár vypukl v roce 2022 v noci na 24. července. Zasáhl plochu o velikosti přes 1000 hektarů. Likvidace ohně byla velmi náročná. Vystřídalo se u ní 6000 hasičů a 400 kusů techniky. Do boje s plameny byli nasazeni profesionální i dobrovolní hasiči z celé republiky, velké množství techniky včetně vrtulníků s vaky s vodou a letadel, a to i ze zahraničí.

U hašení pomáhali i policisté, vojáci, záchranáři, samosprávy a řada dobrovolníků. Zhruba šest desítek hasičů utrpělo zranění, někteří skončili i v nemocnici. Museli se evakuovat obyvatelé několika obcí, v osadě Mezná shořely tři domy a další plameny poničily.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zápasník Růžička dostal trest. Soud vynesl verdikt v ostře sledované kauze zmláceného muže

Tagy:
národní park Děčín státní zástupce Národní park České Švýcarsko