Obejměte nejbližší a zůstaňte doma, apeluje Babiš. Politici položili věnce na Vítkově

Andrej Babiš

Politici připomněli vznik státu položením věnců na Vítkově

Politici u příležitosti výročí 102 let od vzniku Československa položili věnce na pražském Vítkově. Premiér Andrej Babiš (ANO) v projevu, který zveřejnil na Facebooku, následně vyzval, aby lidé dodržovali opatření a vzpomněli si na hodnoty prvního československého prezidenta T. G. Masaryka.

Babiš po položení věnce u hrobu Neznámého vojína na pražském Vítkově ve videu sdíleném na Facebooku poprosil občany o dodržování koronavirových opatření. Prohlásil, že si uvědomuje nelehkou situaci. Poděkoval také těm, kteří pracují i během státního svátku, a všem, kteří dělají maximum pro zvládnutí pandemie, zvláště zdravotníkům, lékařům, policistům, ale i učitelům.

„Omezte, prosím, kontakty s kamarády a kolegy. Zůstaňte, prosím, doma, obejměte manželku, manžela, partnerku, partnera, děti či rodiče. Prožijte společně den, užijte si společné chvíle, kterých je v dnešní době málo. Sám to dobře vím. Zkuste chvíli zapomenout na všechna omezení, která, souhlasím s vámi, jsou obrovským náporem na psychiku každého z nás,“ řekl ve svém projevu Babiš.

Mám něco na srdci 🇨🇿

Posted by Andrej Babiš on Wednesday, October 28, 2020

K pietnímu místu na pražském Vítkově politici přijížděli individuálně. K památníku jako první dorazil prezident Miloš Zeman, s časovými odstupy následovali předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), místopředseda Sněmovny Tomio Okamura (SPD), ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) či pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

„Je důležité znovu apelovat na lidi, abychom se semkli a toto období překonali. Jsem přesvědčen, že to překonáme a vyjdeme z této doby posíleni. Že se vrátíme k úspěchům, které jsme měli, než přišla pandemie,“ uvedl už na Vítkově Babiš.

Podobně hovořil i Vystrčil. „V minulosti jsme překonali i horší situace než pandemie, přese všechno se máme docela dobře. Pokud si to uvědomíme, začneme víc držet pospolu a víc dodržovat základní pravidla, tak si myslím, že tu současnou krizi překonáme a vyjdeme z ní třeba i silnější,“ prohlásil.

Hřib řekl, že republika od svého vzniku čelila řadě výzev. „Všechny zvládla překonat a jsem přesvědčen, že překonáme i tuto,“ řekl. Za inspiraci označil nasazení a obětavost zdravotníků.

Zůstaňte doma. Obejměte manželku, manžela, partnerku, partnera, děti či rodiče.

Mnoho politiků se podobně jako premiér ke 102. výročí založení republiky vyjádřilo alespoň prostřednictvím sociálních sítí. „Opět prožíváme nelehkou dobu, dokažme, že umíme překonat útrapy, hoďme za hlavu osobní a politické spory a táhněme za jeden provaz. Společně to zvládneme,“ napsal na svůj twitterový účet ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD), který je nyní kvůli pozitivnímu testu na koronavirus v izolaci.

Ověřujte si informační zdroje

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček upozornil na to, že občané republiky by si měli ověřovat zdroje, ze kterých čerpají informace o koronaviru. „Chránit zdraví své i ostatních můžete i tak, že se na chvilku zamyslíte nad tím, odkud informace pochází. A také proč ji sdílíte – vyprávíte dál nebo přeposíláte na sociálních sítích. Pomoci můžeme třeba i tím, že dáme svému okolí jasně najevo, že nosit místo roušky ubrousek pokropený octem je hloupost. Stejně tak jako informace, že za pandemii mohou 5G sítě,“ sdělil ve videu Petříček.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) na Twitter napsala, že republika se stala svobodnou a demokratickou zemí, „která speciálně letos doceňuje sílu evropské humanity, ze které pramení vzájemnost, všímavost a ochota si pomáhat“.

„V čele státu teď nemáme osoby morální integrity Tomáše Garrigua Masaryka, pořád je ale hodně těch, kteří jeho ideály sdílejí, a to je záruka toho, že se k nim brzy vrátíme,“ uvedla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. K výročí republiky se vyjádřil také její stranický kolega Miroslav Kalousek.

Vzdejte hold vyvěšením vlajky

Šéf ODS Petr Fiala upozornil na fakt, že i přes současná protikoronavirová opatření můžeme hold naší republice vzdát i tím, že vyvěsíme českou vlajku.

„Myšlenka společného státu Čechů a Slováků nepřežila. Ale demokracie samotná, víra v člověka a jeho práva a svobody jsou hodnoty nadčasové. A ty přežijí, dokud budou lidé, kteří je každodenně žijí. Cesta je v každodenním nalézání moudrosti a lidskosti. Vše nejlepší, republiko,“ napsal pak na Twitter předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Zrušený ceremoniál a projev Zemana

Vyvrcholením oslav státního svátku býval tradičně slavnostní večer na Pražském hradě, při kterém prezident udílí státní vyznamenání. I když Zeman chtěl původně ceremoniál i přes špatnou situaci kolem epidemie zachovat, rozhodl se nakonec na doporučení zástupců vlády svůj úmysl změnit. Vyznamenání vybraným osobnostem ve středu udělí, převezmou ho ale až za rok. Prezident avizoval, že posmrtně ocení například zpěváka Karla Gotta či herce Karla Fialu, mezi vyznamenanými bude i končící ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO).

Neuskuteční se ani projev prezidenta, který slavnostní akt ve Vladislavském sále na Pražském hradě doprovází. Zeman k národu promluví v proslovu, který můžete sledovat na CNN Prima NEWS od 20:05.

Tagy: