Klaus: Pod pláštíkem opatření se omezuje svoboda. Nepodléhejme strachu, vyzval bez roušky

Václav Klaus vystoupil na 28. října s projevem na náměstí Republiky.

Projev bývalého prezidenta ČR Václava Klause

Podle bývalého prezidenta České republiky Václava Klause žijeme v době, kdy nám hrozí paralýza kvůli záměrně šířenému strachu. „Je jen na nás, jestli mu podlehneme,“ řekl v projevu k výročí vzniku Československé republiky, od něhož ve středu uplynulo 102 let.

Klaus v projevu připomněl naše předky a jejich odvahu. „Zakladatelé našeho státu ve složitých válečných poměrech strachu nepodlehli a svůj záměr prosadit dokázali. Vezměme si z nich příklad,“ vyzval. Podle Klause bylo uplynulé století naplněno úsilím jednou získanou svobodu a národní nezávislost znovu neztratit. „Díky odvaze, obětem a práci celých generací našich předků se to podařilo,“ připomněl Klaus.

Pod pláštíkem protiepidemických opatření jsou podle Klause omezovány Ústavou zaručené občanské svobody, je likvidována ekonomika a s ní důstojné životy statisíců lidí. „Jsou rozvraceny veřejné finance státu, jsou vytvářeny dluhy, které budou zatěžovat nás a naše potomky dlouhá desetiletí,“ řekl dále exprezident České republiky.

Podle něho nesmíme zůstat v pasivitě a nesmíme dopustit, aby zvítězil strach nad svobodou. „Necháme-li si vnutit arogantní, údajně expertní rozhodování a podřídíme-li se cizím zájmům, o všechno přijdeme,“ řekl Klaus. A prý nejen o to, co jsme vytvořili my, dnes žijící. „Ale i o dílo těch, jejichž odkaz si dnes připomínáme,“ uzavřel bývalý český prezident.

Zakazovat je snadné

V rozhovoru pro Rádio Z pak Klaus znovu kritizoval postup vlády v koronavirové krizi. „Zakazovat je snadné. Politik přece musí hledat pozitivní řešení. (...) Ale pokud vláda zůstává pouze u těch zákazů plošného typu a omezování lidských životů, ekonomiky a všeho, není to cesta, jak se z toho vymotáme,“ prohlásil exprezident.

Opět odmítl, že bychom stáli před rozvratem, a vybídl k tomu, aby se o nakažených nemluvilo jako o nemocných a vedly se tak podrobné statistiky nových případů. „To nejsou nemocní lidé, to je úplně jiná kategorie,“ uvedl.

Pustil se také do končícího ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO), kterého zřejmě budou stát funkci fotky, na nichž vychází z uzavřené restaurace bez roušky. „Musím tu věc hodnotit primárně jako jev politický. (...) Když půjdu odpoledne na procházku bez roušky, tak vědomě porušuji Prymulův příkaz, ale liším se od něj v tom, že jsem ten příkaz nevydal,“ sdělil.

Nezdá se mu ani Prymulovo vysvětlení, že nejednal v prostorách restaurace, ale v soukromí vyšehradské kapituly. „Vtípky o tom, že byl ve vyšehradské kapitule, to je taková arogance, že téměř neměla nikdy v naší historii obdoby. Proto musí pan Prymula odejít,“ řekl Klaus.

Vláda postupuje chaoticky

Exprezident minulý týden v rozhovoru pro CNN Prima NEWS vládě vytýkal, že postupuje chaoticky a opatřeními přispívá k rozkladu ekonomiky a státních financí. Co se 28. října týče, Klaus označil za chybu postoj prezidenta Miloše Zemana, který prohlásil, že pokud v toto datum neproběhne udílení státních vyznamenání, bude to urážka státního svátku. Podle Klause totiž 28. říjen nelze zúžit jen na tento ceremoniál a za důležitý považuje především projev k národu.

Ve středu se v Praze konají také protesty a happeningy. Policie je proto v pohotovosti. Hrozí totiž, že by se mohly opakovat výtržnosti, které zažilo před dvěma týdny pražské Staroměstské náměstí. Podle současných nařízení vlády může být na demonstraci přítomno nejvýše 100 lidí, kteří musí být ve skupinách maximálně po 20, přičemž mezi jednotlivými hloučky musí být minimální rozestup dva metry. Povinné jsou rovněž roušky.

Tagy: