Další řidič zůstal ve Studénce uvězněný na železničním přejezdu. Vlak ho minul jen těsně

Zatím neznámý řidič dodávky vjel do kolejiště i přesto, že svítila výstražná světla.

Další riziko nehody ve Studénce

Na železničním přejezdu ve Studénce na Novojičínsku se málem opět stala vážná nehoda. Zatím neznámý řidič dodávky vjel do kolejiště i přesto, že svítila výstražná světla. Padající závory ho tam následně uvěznily. Zachránila ho jen velikost auta, které se na přejezd vešlo společně s vlakem. Před osmi lety na stejném místě při srážce kamionu s pendolinem zemřeli tři lidé.

Řidič dodávky vjel na kolejiště krátce před tím, než tudy projel vlak. „Závory uvěznily řidiče dodávkového automobilu na kolejišti a zhruba za 50 sekund projel za tímto automobilem vlak,“ potvrdil policejní mluvčí René Černohorský.

Řidič dodávky měl velké štěstí, zastavil na takzvané manipulační koleji, a protože vozidlo nebylo dlouhé jako třeba kamion, vlak o něj nezavadil. „Vlak projel za ním, takže nedošlo k žádnému zranění ani ke škodě na majetku,“ doplnil Černohorský.

Před skoro osmi lety ale na stejném přejezdu ve Studénce došlo k tragické srážce, při které přišli o život tři lidé a dalších 18 se zranilo. V kolejišti totiž uvízl polský kamion, do vozu narazilo pendolino plné cestujících.

Riskují i cyklisté

Ani tato nehoda ale pro řidiče zřejmě není dostatečným mementem a na koleje vjíždějí na červenou dál. Podle policistů však na stejném místě riskují i cyklisté nebo chodci. Od začátku loňského roku už zaznamenali 12 takových přestupků. „Přejezd je opravdu frekventovaný, a proto bývají ty závory hodně dlouho dole. Čekací doba tam je neskutečně dlouhá,“ poznamenal starosta města Libor Slavík (Studeňáci pro Studénku).

Když se řidič ocitne na kolejích mezi závorami, musí se podle dopravních expertů dostat za každou cenu pryč. „I za cenu toho, že bych poškodil své vozidlo nebo to zabezpečovací zařízení. Důležité je z přejezdu zmizet,“ apeluje dopravní expert Pavel Blahut.

Definitivně by problém železničního přejezdu ve Studénce vyřešil podjezd pro osobní auta a objízdná trasa pro kamiony. Jenže váznou výkupy pozemků. Podle starosty je to kvůli byrokracii.

Tagy: