Neznámý vandal posprejoval Karlův most. Dvoumetrovým nápisem se zabývá policie

Posprejovaný Karlův most

Pražský Karlův most se opět stal terčem vandalů. Ve čtvrtek dopoledne se na stěně mostu objevilo graffiti. Případem se již zabývá pražská policie. Podle informací CNN Prima NEWS byl nápis na stěně již odstraněn.

Bílý nápis lemovaný černou barvou se objevil na boční stěně mostu. Na graffiti na své facebookové stránce upozornilo Sdružení výtvarníků Karlův most. „Sundali jsme pěknou hromádku zámečků a bohužel se nám opět projevil nějaký ‚umělec‘ se sprejem. Výtvor je na Kampě naproti okénku pana Vopičky. Kéž by mu ty ruce někdo zpřerážel,“ napsalo sdružení na Facebooku s tím, že případ už šetří policie.

Na místo v odpoledních hodinách vyrážela také reportérka CNN Prima NEWS Andrea Teissigová. V té době už ovšem graffiti zmizelo. „Mělo přes dva metry a doteď jsou tu cítit odstraňovací prostředky. Graffiti tak zřejmě odstranili velmi rychle,“ řekla přímo z místa Teissigová. Pomoci policistům v dopadení vandala by podle ní mohl kamerový systém, kterým je celý most posetý.

Nejedná se přitom o ojedinělý případ. Loni v červenci k podobnému incidentu došlo hned dvakrát, a to během jednoho měsíce. Začátkem července neznámý vandal nasprejoval na pravou stranu zábradlí a část podstavce jedné ze soch a lampy modré nápisy. Policistům tehdy v pátrání po „umělci“ pomohly právě kamerové záznamy, na jejichž základě se poté na policejní stanici přihlásil nezletilý pachatel. K druhému incidentu došlo o tři týdny později, kdy neznámý vandal nasprejoval nápis velký zhruba 30 centimetrů u sochy sv. Jana Křtitele.

Sundali jsme pěknou hromádku zámečků a bohužel se nám opět projevil nějaký “umělec” se sprejem. Výtvor je na Kampě...

Posted by Karlův most - sdružení výtvarníků on Thursday, August 4, 2022

Základní kámen Karlova mostu položil císař Karel IV. v červenci 1357, dokončen byl v roce 1402. Stavba spojující Malou Stranu se Starým Městem je z pískovcových kvádrů a po obou stranách je opevněna věžemi. Most je osazen třemi desítkami soch a sousoší světců.

Tagy: