Nic víc už v MMA dokázat nelze. Procházka si jde jako první Čech pro titul z UFC

Už v neděli pozná polotěžká divize organizace UFC šampiona. Buďto staronového, nebo premiérového. To je zpráva, která by tuzemskem příliš nehýbala. Jenže obhájci – brazilskému veteránovi Gloveru Teixeirovi – se postaví český fighter Jiří Procházka. Nikdy předtím neměl zápasník ze „srdce Evropy“ možnost bojovat v kleci nejslavnější ligy o titul. Zkrátka historický okamžik.

Žádná oklika. Procházka si vysloužil titulový zápas v UFC skutečně bleskurychlým stylem – stačily mu na to pouhopouhé dva zápasy v rámci organizace. Když promotéři viděli, co „BJP“ předvedl loni v tom druhém proti Dominicku Reyesovi v Las Vegas, neodolali.

Stylové K.O. v podání českého fightera loktem z otočky těsně před limitem ještě několik týdnů po souboji obdivoval celý zápasnický svět. Proto k Procházkovi přistála nabídka na největší MMA zápas v českých dějinách. Na začátku letošního roku bylo vše potvrzeno – v červnu se bývalý šampion japonské organizace Rizin porve o pás z polotěžké váhy do 93 kilogramů i v UFC. Nic většího ve světě smíšených bojových umění nelze zažít.

Logicky Procházkovi (s bilancí 28 výher, 3 prohry a 1 remíza) stojí v cestě aktuální držitel artefaktu Glover Teixeira (33 výher, 7 proher). „Má za sebou skvělou kariéru a je to obrovský bojovník, z něhož mám sice respekt, ale nehodlám se s ním nijak mazat. Půjdu si prostě pro titul,“ zněl český bojovník nekompromisně v polovině května před odletem do Thajska, kde započal takřka měsíční přípravu. „Jsem připraven ho sejmout v prvním kole, ale v podstatě je mi to jedno, pokud by k tomu došlo třeba v kole posledním,“ dodal český samuraj chvíli před tím, než nastoupil do letadla a vydal se směr Asie.

Nyní už jsou oba aktéři v Singapuru. A vyhlíží bitvu v rámci turnaje UFC 275, která bude rozhodnutá v neděli ráno českého času. Ve středu se setkali tváří v tvář na takzvaném „staredownu“. Procházka na pódium vystoupal netradičně v obleku, Teixeira zvolil tradičnější sportovní ohoz. Jinak už se v ničem nelišili. Oba nasadili kamenné výrazy, žádné špásování, bylo znát, jak přituhuje. Ani si za pár vteřin nepodali ruce. Čech pak zvedl odhodlaně levou pěst vzhůru, Brazilec drsně postával s pásem hozeným přes rameno.

Jak Procházka předeslal, jde si pro to, aby onu mistrovskou kořist Teixeirovi ukradl. Hraje pro něj už velmi poctivá vítězná šňůra, která obnáší 12 zápasů. Naposledy prohrál v Rizinu na Silvestra roku 2015. Měl by těžit i z toho, že je oproti Teixeirovi narozený o 13 let později – soupeř na podzim oslaví už 43. narozeniny.

Už jen dokázat, že jsem nejlepší

Ovšem i v pokročilejším věku nehodlá opustit záři reflektorů. Vždyť naposledy loni v říjnu nečekaně donutil rozhodčího předčasně ukončit souboj s Janem Blachowiczem, protože brazilský zápasník nasadil škrcení, ze kterého se hvězdný Polák nemohl vymanit. Momentálně má bijec, který v UFC debutoval před 10 lety, v kapse šest zvládnutých zápasů v řadě.

Sázkové kanceláře si nemyslí, že by sérii natáhl na sedm úspěšných soubojů. Například Fortuna favorizuje Procházku v kurzu 1,41:1, na Teixeirovo vítězství se dá vsadit v kurzu 2,91:1.

„Teixeira se loni postaral o velké překvapení, když škrcením ve druhém kole donutil vzdát titulový zápas Poláka Blachowicze. Ani tentokrát se vítězství Brazilce neočekává, odepisovat ho před soubojem si už však nikdo netroufne. I ve 42 letech je výborně fyzický připravený, přestože ho po posledním duelu trápily zdravotní problémy. Zkušeností má po deseti letech v UFC dost na to, aby obhajobu zvládl. Jenže proti němu se postaví český samuraj v optimálním věku,“ popisuje hlavní bookmaker Fortuny Michal Hanák.

Slova samotného Procházky prakticky nedávají šanci tomu si myslet, že by Česká republika neměla mít v neděli svého prvního šampiona v UFC. „Nejlepší na tom všem je, že jsem zdravý a že si udržuji skvělou náladu. Všechno už je připravené. Teď už mi jen zbývá v souboji dokázat, o čem tu mluvím. Tedy to, že jsem nejlepší.”

Tagy:
Singapur MMA UFC Jiří Procházka sport Dominick Reyes Glover Teixeira polotěžká váha Rizin