Ničivé povodně v Austrálii odřízly celá města. V zatopených ulicích plavou krokodýli

Krokodýl v zatopeném městě Ingham

Austrálii sužují ničivé povodně

Severovýchod Austrálie postihly v důsledku silných dešťů, které přinesla tropická cyklóna Jasper, mohutné záplavy. Některá města zůstala odříznuta od okolního světa. Lidem, kteří zůstali uvěznění na střechách domů, nemohou záchranáři pomoct kvůli nepřízni počasí. Problém je i s pitnou vodou. Úřady navíc varují před nebezpečnými krokodýly, kteří s velkou vodou připlavali do měst.

Jedním z nejpostiženějších míst je 150tisícové město Cairns, které je známé jako brána k Velkému bariérovému útesu. Velká voda ho prakticky odřízla od okolního světa. „Lidé zůstali uvěznění na střechách domů. Mnozí tam zůstali celou noc,“ uvedl v pondělí podle CNN premiér státu Queensland Steven Miles.

ČTĚTE TAKÉ: Žralok mu ukousl část nohy, mladík boj o život natočil. Bál jsem se, že mě dostane, přiznal

V Cairns za necelý den spadlo přes 350 milimetrů srážek. Fotky z města ukazují ulice zatopené kalnou vodou, ta zčásti pohltila i letadla na místním letišti. Problémy představuje také nedostatek pitné vody. Vedení města apelovalo na obyvatele, aby s ní maximálně šetřili.

Situace je dramatická i jinde. Zhruba 170 kilometrů severně od Cairns uvázlo devět lidí včetně dítěte na střeše nemocnice. „Nemůžeme jim poslat leteckou pomoc, protože mraky jsou nízko a silně prší. Záchranáři jsou připravení, ale musíme počkat, až to bude bezpečné,“ vysvětlil Miles.

Ve městě Myola pak za posledních pět dní napršelo přes dva tisíce milimetrů srážek. To je zhruba stejné množství jako jindy za celý rok, cituje meteorology web 9News.

Podle queenslandského úřadu pro mimořádné situace záchranáři v okolí Cairns pomohli zhruba 300 lidem v nesnázích. Zatím nejsou hlášeny žádné oběti ani zranění. V zatopených městech nicméně číhá smrtelné nebezpečí. Queenslandské úřady vydaly varování před hady a krokodýly.

Ve městě Ingham odchytili odborníci v pondělí 2,5metrového krokodýla, který se pohyboval nedaleko veřejného parku. Policie pro CNN uvedla, že na nebezpečného predátora upozornily dvě děti. Místní ministerstvo životního prostředí varovalo, že během povodní se krokodýli můžou objevit i na pro ně neobvyklých místech.

Obyvatelé Queenslandu s obavami hledí i na další předpověď počasí. Pršet totiž podle meteorologů jen tak nepřestane. Naopak, v některých místech se očekává, že během pondělí spadne každých šest hodin 300 milimetrů srážek. Pomoc zasaženým oblastem už přislíbil i australský premiér Anthony Albanese. V televizi ABC mluvil o finanční podpoře i pomoci armády.

Tagy: