Nizozemsko zatočí se záchodovou nerovností: Vše odstartovala pokuta ženě močící na veřejnosti

Dámských veřejných toalet v Amsterdamu přibude

Amsterdam vyčlení po nátlaku žen 100 milionů na veřejné WC

Konec záchodové nerovnosti. Amsterdam po nátlaku obyvatel vyčlení v přepočtu celých 100 milionů korun na vybudování dámských toalet. Nizozemská metropole totiž nabízí jen několik málo dámských veřejných toalet. Všechno přitom začalo jednou pokutou.

V Amsterdamu, hlavním městě země tulipánů, se dá spatřit opravdu leccos. Kromě všudypřítomných bicyklů zde najdete například bar, ve kterém se muži scházejí na drink jen v ponožkách.

ČTĚTE TAKÉ: Smrt oblíbené pštrosice zdrtila kansaskou zoo. Spolkla klíče, které ukradla zaměstnanci

Jednu věc tam ale turisté i místní hledali dlouhé roky téměř marně. Na 800 tisíc místních obyvatel připadaly ještě v roce 2015 pouhé tři dámské veřejné toalety. Za močení na veřejnosti přitom hrozí vysoké pokuty. A právě to se stalo „osudným“ jedné obyvatelce města.

„V době činu jsem byla dva kilometry od nejbližšího dámského záchodu,“ popsala Geerte Pieningová. Ta za močení na veřejnosti dostala pokutu 3 500 korun. Soudce jí následně trest mírně snížil, přičemž poznamenal, že i když to není příjemné, mohou ženy v nouzi použít pisoár. Proti tomu začaly některé z nich různými způsoby protestovat.

„Záchodků je opravdu málo a jsou v děsivém stavu,“ popsala jedna z obyvatelek nizozemské metropole. Do protestu se nakonec zapojili i politici a boj za záchodovou rovnost přinesl ovoce. Město oznámilo, že od října se počet dámských toalet výrazně navýší.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Smrtící lijáky v Číně: Dálnice se i s auty propadla do údolí. Zemřelo nejméně 48 lidí

Tagy: