Noční apokalypsa: Bez proudu je 75 tisíc domácností, většina na jihu Moravy

Bez dodávky elektrického proudu je v Česku po čtvrteční bouřce přes 75 000 odběrných míst. Nejhorší situace je na jihu Moravy, kde bouře způsobila největší škody. V okolí Hodonína, Břeclavi a Vyškova nemá elektřinu přes 40 000 odběratelů.

Vyplynulo to z vyjádření mluvčí společnosti ČEZ Soni Holingerové pro ČTK a mluvčího společnosti EG.D ze skupiny E.ON Romana Šperňáka pro Českou televizi (ČT).

Energetici z EG.D dnes ráno evidovali na celém svém distribučním území, kam vedle jižní Moravy patří mimo jiné Olomoucký či Zlínský kraj, 42 poruch na vedení vysokého napětí. ČEZ má 11 poruch na vedení vysokého napětí a jsou na Vsetínsku, Frýdecko-Místecku, Karvinsku nebo v okrese Praha - západ.

Šperňák ČT řekl, že Hodonínsko a Břeclavsko je bez proudu od čtvrtečního večera, kdy se oblastí prohnalo tornádo. Poruchy na dodávkách proudu na Vyškovsku se k tomu přidaly v noci po bouřce. Nejčastějším důvodem poruch jsou stromy popadané do elektrického vedení, někde silný vítr potrhal i samotné vodiče, což se podle Šperňáka stává ojediněle.

Energetici pracují podle Šperňáka na co nejrychlejší obnově dodávek proudu, přesný termín obnovy podle něj ale nelze říci. ČEZ obnovení dodávek proudu předpokládá podle Holingerové během dnešního dopoledne.

Tagy: