Britney Spearsová se dočkala. Po 13 letech soud ukončil nadvládu otce nad jejím životem

Soud v Los Angeles v pátek ukončil 13 let trvající omezení svéprávnosti americké zpěvačky Britney Spearsové. Její fanoušci před soudní síní reagovali na rozhodnutí jásotem. Devětatřicetiletá Spearsová se pátečního slyšení nezúčastnila, napsala agentura Reuters.

„Asi budu brečet,“ okomentovala popová zpěvačka radostnou zprávu na Instagramu, kde ji sleduje více než 35 milionů uživatelů.

„Opatrovnictví nad osobou a majetkem Britney Spearsové je tímto ukončeno,“ uvedla soudkyně Brenda Pennyová po půlhodinovém slyšení, během kterého se proti zrušení opatrovnictví žádná ze zúčastněných stran nepostavila. „Majetek bude nyní převeden z dočasného opatrovníka do zpěvaččina svěřeneckého fondu,“ konstatovala Pennyová.

O zbavení svéprávnosti bylo rozhodnuto kvůli zpěvaččiným psychickým obtížím, Spearsová požádala soud o jeho ukončení letos v červnu. Při té příležitosti kritizovala svého otce Jamieho Spearse. Podle zpěvačky ji nutil vystupovat proti její vůli, brát lithium a nedovolil jí se vdát za přítele Sama Asghariho a mít s ním děti.

James Spears se opatrovníkem své dcery stal v roce 2008 poté, co se kvůli nalomenému psychickému zdraví a osobnímu životu zhroutila. Od roku 2019 ale Spears nesl už jen odpovědnost za finanční záležitosti nyní 39leté zpěvačky, o její osobní život se starala odbornice určená soudem. Nově se správcem jejího majetku stal účetní John Zabel, kterého do této funkce Spearsová sama jmenovala.

Ukončení kafkovské noční můry

Spearsová a její advokát Matthew Rosengart se soud snažili již několik měsíců přesvědčit o tom, že odvolání Jamese Spearse z funkce opatrovníka je nutný první krok k „ukončení kafkovské noční můry, do níž byla uvržena“. „Chci jen zpátky svůj život. Už je to 13 let a už toho bylo dost,“ řekla podle CNN během červnového slyšení známá zpěvačka.

Přestože dosáhla ukončení opatrovnictví, právní bitva mezi zpěvačkou a jejím otcem nekončí. Minulý měsíc Rosengart podal 110stránkovou žádost, v níž požádal o výslech jejího otce ve věci údajného sledování popové hvězdy. Jde o reakci na zprávy deníku The New York Times, podle níž její otec bez souhlasu Spearsové nezákonně umístil nahrávací zařízení do její ložnice. Jeho právní zástupce to ale popřel.

Nejlepší den v mém životě

Fanoušci Spearsové se na její podporu sešli před budovou soudu. Konečný verdikt přijali s jásotem. Přestože se zpěvačka pátečního soudního slyšení nezúčastnila, v příspěvku na sociální síti Twitter uvedla, že jde o nejlepší den v jejím životě. „Bože můj, jak já miluji své fanoušky. Myslím, že budu plakat,“ popsala své pocity.

Rosengart měl před soudem poděkovat hnutí FreeBritney, které mělo podle něj zásadní vliv na rozhodnutí o zrušení opatrovnictví. Fanoušci se podíleli zejména na šíření povědomí o kauze sdílením příspěvků s označením #FreeBritney. Právník také ocenil odvahu zpěvačky během celého soudního jednání. „Jsem hrdý na to, že se ozvala. V důsledku její výpovědi byla přijata nová legislativa, která se snaží zajistit, aby se podobné situace neopakovaly,“ řekl.

Na páteční rozhodnutí soudu reagovala i řada celebrit. Jednou z nich byla i Paris Hiltonová. „Jsem tak šťastná, že tento den konečně nastal. Jsi ta nejodolnější, nejlaskavější a nejinspirativnější duše,“ napsala na sociální síť Twitter.

K propuštění Spearsové se vyjádřil i její snoubenec Sam Asghari. „Dnes se psala historie. Britney je volná!“ uvedl u svého příspěvku na Instagramu. Mezi další celebrity, které veřejně podpořily zpěvačku, patří například Cher, moderátor Andy Cohen nebo módní návrhářka Donatella Versace.

Tagy: