Nová britská vláda Keira Starmera má první členy. Státní kasu poprvé v historii povede žena

Nový britský premiér Keir Starmer po vítězství ve volbách

Labouristé vyhráli volby

Ve Velké Británii začalo skládání nové vlády čerstvě jmenovaného ministerského předsedy Sira Keira Starmera. Rachel Reevesová je první ženskou ministryní financí od vzniku tohoto postu, tedy od roku 1221. V čele diplomacie pak bude stát 51letý bývalý stínový ministr a zkušený politik David Lammy. Rozdány jsou už také posty ministrů obrany, vnitra či spravedlnosti.

Ministerstvo financí poprvé v britské historii bude spravovat žena, konkrétně Rachel Reevesová. „Nedělám si iluze ohledně velikosti výzev, před kterými stojíme,“ řekla BBC Reevesová s varováním, že nepůjde o lehkou práci. „Máme před sebou dlouhou cestu... jsme nový tým, máme nový začátek, tak se pojďme dát do práce,“ doplnila nová šéfka britské státní kasy.

Zástupkyně ženského pohlaví bude sedět i v křesle ministryně vnitra, a sice Yvette Cooperová, resort spravedlnosti pak bude spravovat Shabana Mahmoodová. Starmerovou vicepremiérkou a ministryní pro sociální záležitosti se stala Angela Raynerová, o školství se bude starat Bridget Phillipsonová.

Důležité posty ve Starmerově labouristickém kabinetu budou zastávat také David Lammy a John Healey. Prvně jmenovaný se stal šéfem diplomacie Spojeného království, Healey pro změnu ministrem obrany. Resort zdravotnictví nově povede Wes Streeting.

„Je to největší čest mého života být jmenovaný ministrem zahraničí. Svět čelí ohromným výzvám, my je ale s ohromnou silou a přednostmi Británie pokoříme,“ uvedl Lammy po svém jmenování na sociální síti X.

Ministrem pro energetiku se stal bývalý lídr labouristů a ekonomický expert strany Ed Miliband. Ministryní práce a sociálních věcí pak Liz Kendallová. Dopravu povede Louise Haighová a resort zabývající se vědou pak Peter Kyle.

Labouristé v čele s novým ministerským předsedou Starmerem přebírají vládu nad Spojeným královstvím po 14 letech. Během té doby Velkou Británii vedlo hned pět konzervativních premiérů. Posledními labouristickými šéfy vlád před Starmerem byli Gordon Brown a Tony Blair.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Trump  Biden je nekompetentní, proto Putin napadl Ukrajinu. Nesmysly, reagoval prezident

Tagy:
historie Velká Británie vláda vláda Spojeného království David Lammy Rachel Reeves John Healey Yvette Cooper Shabana Mahmood Angela Rayner