Voliči dali najevo, co chtějí, řekl Sunak a oznámil rezignaci. Král jmenoval Starmera premiérem

Rishi Sunak a Keir Starmer

ZPRÁVY (187)

Nyní již bývalý britský premiér Rishi Sunak oznámil, že rezignuje na post předsedy Konzervativní strany. Učinil tak po historické porážce v britských volbách. K jeho kroku má dojít poté, co strana vybere vhodného nástupce. Již v pátek Sunak zamířil za králem Karlem III., aby podal premiérskou demisi. Král jmenoval novým premiérem šéfa labouristů Keira Starmera.

„Po tomto výsledku odstoupím z čela strany. Ne okamžitě, ale jakmile budou přijata formální opatření pro výběr mého nástupce,“ řekl Sunak novinářům u premiérského sídla v Downing Street. Voliči podle něj dali jasně najevo, že chtějí novou vládu, informoval web Sky News.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vděk Sunakovi, chaos a podpora Ukrajiny. Jak britské volby hodnotí Fiala či Zelenskyj?

„Je mi líto, že jsme nemohli splnit to, co jste si zasloužili,“ sdělil mimo jiné Sunak. Již dříve pronesl, že za volební debakl Konzervativní strany přijímá plnou odpovědnost. Zároveň pogratuloval novému premiérovi Keiru Starmerovi k volebnímu vítězství.

Starmer Sunakovi poděkoval za jeho úsilí. „Dosáhl mnohého. Naše země nicméně potřebuje skutečnou obnovu. Nedostatek důvěry lze zvrátit pouze konkrétními činy. Vláda se musí chovat ke každému člověku v této zemi s úctou. Nezklameme vaši důvěru a budeme pracovat. Práce na změně započne hned. Dali jste nám jasný mandát a my se budeme snažit, aby vaše životy byly lepší,“ řekl nový premiér.

Labouristická strana vyhrála parlamentní volby po 14 letech. Konzervativci utrpěli nejhorší porážku v dějinách strany, získali méně než 130 mandátů. Labouristé obsadí v dolní komoře parlamentu přes 400 ze 650 křesel.

„Ať byly naše neshody v této kampani jakékoliv, Keir Starmer je slušný člověk s citem pro veřejnou službu. Respektuji ho,“ vzkázal Sunak.

Tagy: