Nová éra Ledového srdce Kladna začala. Další triumfy i hokejové legendy čekají

Říká se mu ledové srdce Kladna. Je místem, kde lidé prožívají radost z hokejových triumfů, zklamání z proher i pocit hrdosti, že právě tady vyrostla další sportovní hvězda. Kladenský zimní stadion patří k nejvýznamnějším symbolům města. Jeho součástí je už déle než sedmdesát let a aktuálně zažívá další změny, které ho mají posunout do nové éry.

Třetí patro, nová střecha i vzduchotechnika a další úpravy. To, co se na první pohled zdá být prostě technickým vylepšením, je v případě kladenského zimáku zásadním krokem do budoucnosti, která přinese ještě víc radosti a příležitostí jak profesionálním sportovcům, tak i těm, kteří jim na tribunách drží palce. „Jde sice o nejvyšší investici města Kladna, ale je třeba zdůraznit, že stadion je významnou součástí města a jeho tradice. Sloužit tu bude nejen hokejistům na další desítky a desítky let,“ prohlásil kladenský primátor Milan Volf.

Rekonstrukci podpořila i Národní sportovní agentura

„V České republice nenalezneme mnoho stadionů, které potřebovaly rekonstrukci více než kladenský zimák. Zejména střecha byla v hrozném stavu, a proto i kvůli dvěma dětským hokejovým klubům, které kladenský zimák využívají jsem rád, že se město do opravy pustilo a Národní sportovní agentura mohla tuto rekonstrukci podpořit,“ řekl Filip Neusser, předseda NSA.

Právě Národní sportovní agentura na kladenský zimák poskytla dotaci, pokrývající zásadní část celkových nákladů. Ta činí více než 138 milionů korun ze zhruba 470 milionů. „Gratuluji Kladnu k získání dotace. Nejedná se o jednoduchou stavbu za pár milionů korun, nýbrž o půl miliardovou investici, proto také kontrola žádosti o dotaci trvala několik měsíců. S vedením města ovšem byla velmi korektní a profesionální domluva a já přeji všem kladenským sportovcům co nejvíce úspěchů na nově zrekonstruovaném stadionu,“ doplnila místopředsedkyně NSA Markéta Kabourková.

Rád bych ocenil férový přístup a poskytnutí dotace Národní sportovní agenturou, která významně ulehčí městskému rozpočtu. Je správné, pokud podpora sportu neleží při absenci zájmu krajského úřadu jen na bedrech obcí nebo samotných klubů. Ocenit musím i spolupráci s Jaromírem Jágrem. Těším se, až si vychutnáme první extraligový zápas v novém důstojném prostředí,“ uvedl dále kladenský primátor Milan Volf.

Nová etapa kladenského zimáku už začala. Po rekonstrukci byl vůbec poprvé otevřen 16. září.

Historie kladenského zimáku

1925 - Vybudování ledové plochy díky dohodě s kladenským Sokolem na Sletišti

1949 - Stavba zimního stadionu, na místě stávající hokejové haly

1959 - Dostavba střechy v návaznosti na pražské mistrovství světa

2001 - rekonstrukce technického zázemí, strojovny, kotelny i ledové plochy

2014 - stavba nových tribun

2021 - budování opláštění stadionu, třetího patra a výměna střechy

zdroj: kladenskyzimak.cz

Nejnáročnější rekonstrukce stadionu v jeho historii

Kladenský zimák patří k nejstarším stadionům u nás. Nově se může pochlubit nejen zmíněnou zbrusu novou střechou, ale také sedmi skyboxy, prostory pro režii, kameramany či komentátorskou kabinou a press centrem. To vše umožnila dostavba třetího patra, do nějž vede samostatné schodiště.

A modernizaci se nevyhnula ani původní podlaží. Zázemí, které odpovídá požadavkům 21. stolení, bude využívat A-tým. Administrativní budova má nová okna a zanedlouho bude bezbariérová, po jejích stranách se už za krátko zprovozní výtahy. Rekonstrukce neminula ani fanshop, hlavní vrátnici a fanoušci by měli vědět, že jim nově budou sloužit pokladny v místech bývalé prodejny Husquarna (ty staré u hlavní silnice již nebude klub využívat).

Stadion je nově také kompletně zateplen a opláštěn s novou fasádou. Renovace k lepšímu změnila také prostory zlaté, stříbrné i bronzové VIP zóny, na místech staré režie bylo nově vybudováno zázemí pro VIP hosty.

A vylepšení se dotkne také bezprostředního okolí stadionu. Nový betonový povrch, dlažba a parkování pro auta, která budou projíždět novou závorou s moderní čtečkou registračních značek vozidel.

Kladenský zimák - stojí díky skupině odhodlaných

Za svůj vznik dnešní ČEZ stadion Kladno vděčí mimo jiné partě lidí, kteří v listopadu 1924 uskutečnili první valnou hromadu Hockeyového odboru SK Kladno. K jejich smůle jim ale počasí v první sezóně nedovolilo sehrát jediný zápas. Historicky první utkání se podařilo dokončit na sklonku roku 1926. Tehdy první kladenští hokejisté podlehli pražské Slavii 2:24.

Odhodláním a vytrvalostí se kladenští hokejisté vyznačují od svých úplných začátků. Tvrdě dřeli, což se jim vyplatilo. V sezóně 1058/1959 získali mistrovský titul, když porazili Rudou Hvězdu Brno.

Svůj triumf dokázali kladenští hokejisté zopakovat i později. V 70. letech 20. století ovládli nejvyšší hokejovou soutěž rovnou čtyřikrát po sobě a v roce 1979 získali také titul vítěze Poháru mistrů evropských zemí.

Kladenský hokejový klub od devadesátých let zažíval těžké časy. Tehdy zkrachoval jejich dlouholetý sponzor, kladenská Poldi. Financování kladenského hokeje tak bylo dost komplikované. I náročné období se klubu ovšem podařilo překonat a od roku 2017 má jediného majitele - nejslavnějšího odchovance místního hokeje, Jaromíra Jágra.

Jaké hokejové legendy vyrostly na zdejším zimním stadionu, se můžete podívat ve fotogalerii.

Tagy: