Kontroverzní kalendárium zmizí z Pražského orloje. Metropole nechá vyrobit novou kopii

Praha nechá vyrobit novou kopii kalendária Pražského orloje a nahradí jí kritizovanou verzi, která vznikla při rekonstrukci věže Staroměstské radnice před několika lety. Radní v pondělí schválili dohodu s firmou Subterra, která měla spolu se společností Avers rekonstrukci na starosti. Podle dohody zajistí Subterra na své náklady demontáž stávajícího kalendária a osazení nové kopie, vyrobí také novou podkladovou měděnou desku. Praha pak zaplatí malířskou výzdobu nové desky, kterou vytvoří Akademie výtvarných umění.

Rekonstrukce orloje byla dokončena už v roce 2018, ale až loni se začaly ozývat hlasy, které podobu nové desky kalendária kritizovaly. Původní verzi, kterou v roce 1866 vytvořil Josef Mánes, přetvořil restaurátor Stanislav Jirčík více, než bylo dle kritiků žádoucí. Jirčík výrazně pozměnil podobu některých postav, což hájil tím, že měl udělat technologickou kopii, kdy není úkolem vytvořit věrnou kopii původního díla. Minulé vedení magistrátu uvedlo, že chce desku vyměnit, stavební firmy však nechtěly reklamaci uznat.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kryštofovo údolí na Liberecku přijde o slavný orloj. Obec neprodloužila majitelce pronájem

Z následných jednání podle dnes schváleného dokumentu vzešla dohoda, podle které Subterra zajistí stavební část výměny a město nechá vytvořit novou malířskou podobu kalendária. „Zhotovení nové malby desky orloje by pro objednatele měl zajistit Ateliér restaurování výtvarných děl malířských a polychromované plastiky Akademie výtvarných umění v Praze, který zajistí potřebnou kvalitu provedení díla,“ stojí ve schváleném dokumentu. Cena má být předběžně milion korun bez DPH. Zhruba stejné náklady by měly být i na straně Subterry za výrobu desky a osazení.

Dosažená dohoda je podle magistrátu schůdnější než vleklý právní spor. „Dohoda o narovnání by již nyní měla vyřešit spor mezi objednatelem a zhotovitelem. Případný soudní spor by byl časově zdlouhavý, přinejmenším v začátku by objednatele zatížil dalšími finančními náklady a výsledek soudního sporu lze očekávat spíše v horizontu let," píše se v dokumentu. Mluvčí města Vít Hofman dodal, že nynější deska zůstane v majetku města a poputuje k ostatním kopiím, které má ve sbírkách Muzeum hlavního města Prahy.

Připomeňte si skandál kolem nové kopie kalendária:

Kalendárium či měsíčník vytvořil Josef Mánes v roce 1866 pro tehdy obnovený Staroměstský orloj. Od roku 1882 na orloji visí kopie díla, originál byl umístěn do muzea, aby netrpěl vlivem počasí.

Tagy:
orloj umění rekonstrukce Staroměstský orloj Praha Akademie výtvarných umění v Praze Josef Mánes Subterra Stanislav Jirčík