Soška na Rolls-Roycech vypadá nově jako skokan na lyžích. Proč se musela změnit?

Legendární symbol značky Rolls-Royce mění podobu. Soška Spirit of Ecstasy, kterou britské luxusní limuzíny vozí na chladiči, se musí přizpůsobit elektrifikaci, která vyžaduje lepší aerodynamické parametry vozů. Stříbrná lady už proto nestojí vzpřímeně ale zaujala přikrčenou pozici.

Běžný člověk by si těch rozdílů snad ani nevšiml. Detailistům však neuniknou drobné úpravy, které ve výsledku dělají sošku Spirit of Ecstasy poněkud odlišnou. Kultovní stříbrná lady už nestojí s téměř napřímenýma nohama, které jsou nově naopak přikrčené a jedna z nich je posunuta mírně vpřed. Tělo je nakloněno dopředu a poloha rukou s její róbou, která jsou často mylně považována za křídla, je také trochu jiná. Stále směřují mírně vzhůru, ale jsou položeny více horizontálně.

Se vzduchem nelze bojovat

Rolls-Royce obhajuje inovaci především lepším aerodynamickým tvarem sošky. Celkově je Spirit of Ecstasy menší (82,73 vs. 100,01 mm) a zároveň klade vzduchu menší odpor. Na britských vozech pro nejmajetnější zákazníky se však zatím ještě neobjeví.

Dostane ji totiž až první sériový elektromobil, který automobilka momentálně připravuje. Jde o model Spectre, který má podle automobilky koeficient odporu vzduchu pouhých 0,26 a svojí troškou k tomu prý přispěla i aerodynamicky optimalizovaná soška na chladiči.

„Spirit of Ecstasy je nejznámější a nejžádanější automobilový symbol na světě. Je více než jen symbolem, je ztělesněním naší značky a konstantním zdrojem inspirace a hrdosti pro samotnou značku a její klienty,“ tvrdí generální ředitel Rolls-Royce Torsten Müller-Ötvös.

„Ve své nové podobě má úhlednější a ladnější tvary a je proto dokonalým symbolem pro nejaerodynamičtější Rolls-Royce, který jsme kdy vyrobili.“ Současná soška zůstane na všech současných modelech se spalovacím motorem, přičemž nová verze bude prozatím výsostnou záležitostí elektromobilu. Premiéra zmiňovaného Rolls-Royce Spectre by měla proběhnout v roce 2023.

Tagy:
Rolls-Royce elektromobilita elektromobily aerodynamický odpor vzduchu figurka skokan na lyžích Spirit of Ecstasy Rolls-Royce Spectre soška