Nové video ze zásahu na filozofické fakultě. Policisté ukázali, jak probíhala první pomoc

FF UK den po tragédii

Nové detaily zásahu na filozofické fakultě

Policie ve čtvrtek zveřejnila další informace o zásahu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, kde střelec 21. prosince usmrtil 14 lidí. Ve videu, které sdílela na svém Facebooku, zásah popisují policisté, kteří byli přímo v budově. Zmiňují například, jak probíhala první pomoc i jaké vybavení museli použít.

Jedním z policistů, kteří zasahovali na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, byl i Adam Mitka z pohotovostní motorizované jednotky. „Jako jeden z velitelů jsem na místě třídil zraněné pro transport do záchranky. Prvotní funkcí bylo zjistit jejich zdravotní stav, jestli masivně nekrvácejí, a poskytnout první pomoc,“ popsal Mitka ve videu, které policisté ve čtvrtek sdíleli na svém Facebooku.

K TÉMATU: Mohlo to dopadnout ještě mnohem hůř. Expert popsal hrůzný plán střelce na univerzitě

Na místě byl také Pavel Pavlovič ze speciální pořádkové jednotky. Ten se o události dozvěděl z vysílačky na konci směny. „Měli jsme jet domů, ale když jsme zjistili, že se stala taková věc, vzal jsem kolegu z kanceláře, který má stejně jako já zdravotnický kurz, skočili jsme do auta a jeli na místo,“ uvedl Pavlovič. Dodal, že na místo dojeli právě ve chvíli, kdy z vysílačky přišla informace, že na místě jsou zranění a je potřeba poskytovat první pomoc, protože záchranka nebude do budovy vpuštěna kvůli bezpečnosti.

Na filozofické fakultě zasahoval také policista zásahové jednotky se zdravotnickou specializací. „Když jsme vyšli do druhého poschodí, tak nám kolegové akorát snášeli dívku, kterou jsme si nechali položit na chodbě v bezpečném prostoru. Poté jsme postupovali podle norem, které máme nadrilované z výcviků. Dívka neměla masivní krvácení, takže jsem postoupili k zajištění dýchacích cest. Zraněná byla při vědomí a komunikovala,“ řekl policista, jehož jméno nebylo ve videu uvedeno.

Dodal, že následně přistoupili ke kontrole hrudníku. „Poté, co jsme jí rozstříhli oděv, jsme zjistili, že má dva vstřely z přední časti, dva vstřely v podpaží. Okamžitě jsme vzali chlopně, které slouží k zalepení poškození hrudníku, a s kolegou jsme zranění zalepili,“ dodal policista. Následně dívku otočili na bok. „V tu chvíli jsme dostali další ťafku, protože jsme zjistili, že má další tři vstřely v okolí páteře. Zranění jsme znovu zalepili, dívku jsme položili na transportní plachtu a co nejrychleji ji evakuovali,“ řekl policista.

Následně mu kolegové předali další dívku. „Postupoval jsem úplně stejně. Po zjištění masivního krvácení a rozstříhání oděvu jsme zjistili, že má průstřely hrudníku. Takže jsme jí chlopněmi zalepili zranění a přikryl termoizolačních fólií,“ uvedl policista ze zásahové jednotky.

Práci policistů ocenila mluvčí pražské záchranné služby Jana Poštová. „Policisté, kteří na místě ošetřovali zraněné, jednoznačně koupili těmto zraněným čas. Ta zranění byla natolik vážná, že kdyby došlo k delší časové prodlevě nebo nebyli tak kvalitně ošetřeni, nemuseli by se naší pomoci vůbec dožít,” popsala.

Střelec na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy 21. prosince usmrtil 14 lidí a poté zbraň obrátil proti sobě. Zraněných bylo na místě 25.

Tagy:
zranění policie první pomoc Policie České republiky Filozofická fakulta Univerzity Karlovy hrudník střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy