Mohlo to dopadnout ještě mnohem hůř. Expert popsal hrůzný plán střelce na univerzitě

Filozofická fakulta, 21. prosince 2023

Nové informace o střelbě

Prosincový masakr na Filozofické fakultě UK mohl mít ještě daleko více obětí. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS to naznačil lektor střelby a taktiky Zdeněk Charvát, který pochválil pohotový zásah policie. Mimo jiné se rozpovídal o vybavení a výcviku běžných strážců zákona i o tom, co policii v současnosti schází. Kromě problému s objednávkou útočných pušek je to například nedostatek výcvikových prostor včetně vlastních střelnic.

Jaký výcvik a které zbraně mají policisté, kteří bezprostředně reagovali na výzvu, dojeli na místo jako první a snažili se zneškodnit střelce na Filozofické fakultě UK?
Prvosledové hlídky, které různě jezdí v ulicích a jsou na podobné zásahy cvičené, mají zpravidla 400 ran ročně. To odpovídá našemu jednomu tréninku. Chlap z kriminálky, tedy běžný operativec, mívá výcvik zahrnující asi 200 ran ročně. To je docela málo.

Pokud jde o vybavení, tak prvosledové hlídky jsou na tom poměrně dobře. Mají dlouhé zbraně, balistiky i přilby. Zato kriminálka nemá skoro vůbec nic – jenom pistoli a někdy může mít třeba skrytou balistickou ochranu.

Není škoda, že tito policisté nemají k dispozici v kufru auta útočnou pušku, kterou by v případě kritických situací mohli vytáhnout a použít proti střelci? Mám pocit, že třeba v USA jde v mnoha státech o běžnou praxi.
Téma útočných pušek u policie se řeší dlouhé roky, už když jsem odcházel do civilu. Od té doby uběhlo jedenáct let. Stále nejsou nakoupené. Problém může být ve finanční stránce, že prostě policie nemá rozpočet na to, aby si zbraně nakoupila. Další kámen úrazu spočívá v zákoně o veřejných zakázkách. Ten policii takové nákupy neustále blokuje. Uvidíme, jestli se to letos nějak změní.

Pokud by tyto dva problémy odpadly, byla by idea o útočné pušce v každém kufru policejního auta proveditelná?
Ano. Jen nezapomínejme na to, že policista z kriminálky, který tou dobou chodil někde v centru, by takovou zbraň mít nemohl. Mohl by mít ale například MP7, takový malý samopal s puškovou ráží. Když se tato zbraň složí, můžete ji nosit schovanou.

Existuje nějaké další vybavení, které by podle vás policejní hlídky měly mít běžně u sebe, kdyby se někdy v budoucnu stala podobná událost?
Určitě balistická ochrana, aby měli policisté kvalitní a adekvátní krytí i proti pušce. Události z filozofické fakulty ukázaly, že policie musí mít tu nejvyšší odolnost – vesty, přilby, štíty a podobně. Nezbytné je také zdravotnické vybavení, k tomu patří i kvalitní kurzy všude po krajích.

VIDEO: Pieta za oběti střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy

To máme konkrétní materiál, napadá vás ještě něco z procesního hlediska?
Samotný nákup zbraní je jedna věc. Policisté pak s nimi musí cvičit, takže musíte nakoupit násobně více kusů, abyste pokryl výcvik i reálné vybavení hlídek. Velkým problémem je skutečnost, že policisté nemají skoro žádné výcvikové prostory. Chybí výcvikové areály i střelnice, ty si kolikrát pronajímají u nás (společnost Hard Task Training – střelecké, taktické a zdravotnické kurzy).

Střelec to měl bezpochyby vymyšlené tak, že si bude moci v klidu „bojovat“ a nikdo se k němu nedostane. Naštěstí ho policisté tlačili tak rychle, že nedokázal zareagovat.

Jak rychlá byla reakční doba policistů na filozofické fakultě, když to srovnáme s americkou policií a obdobnými případy ve Spojených státech?
Byl jsem skutečně velmi překvapen. Kdysi jsem v Čechách stál u zrodu výcviků proti aktivnímu střelci. Tu metodiku jsem zpracovával. Dělali jsme několik velkých cvičení, vycházeli jsme i z různých záznamů z Ameriky. Když jsem viděl, že za čtyři minuty byly u filozofické fakulty asi tři nebo čtyři hlídky, tak jsem si říkal: Hele, to je neuvěřitelné. Také jsme měli „obrovské štěstí“, že se to stalo v Praze. Tohle se stát v nějakém malém městě, kde máte mnohem méně hlídek, tak to mohlo trvat třeba hodinu. Ty čtyři minuty jsou za mě naprosto skvělé. Střelec věděl, že už tam je policie, a tak utekl na balkon. Tam se nakonec zabil, protože už tušil, že se stahuje smyčka.

Už několikrát jsme slyšeli, že nebýt skutečně pohotového zásahu policie, byl by počet mrtvých ještě daleko vyšší. Jak si takový hororový scénář představit?
Ve veřejném prostoru jsem zaznamenal zprávu, že střelec měl u sebe nejen batoh plný zásobníků, ale také řetězy a zámky. Nejspíš proto, aby lidé nemohli uvnitř otevírat dveře, ale hlavně, aby se policisté nedostali dovnitř. Prostředky k násilnému vstupu do budovy má v Praze velitel policie, zásahová jednotka nebo Útvar rychlého nasazení. Nikdo jiný… V nějakém menším městě by mohlo trvat hodinu či dvě hodiny, než by vůbec policie otevřela dveře. Střelec to měl bezpochyby takto vymyšlené, že si bude moci v klidu „bojovat“ a nikdo se k němu nedostane. Naštěstí ho policisté tlačili tak rychle, že nedokázal zareagovat a nestihl se připravit podle plánu.

Ve veřejném prostoru se také řeší, zda by dlouhé zbraně jako AR-10 (kterou vlastnil útočník) měly být vůbec prodejné. Jaký je vás názor?
Už jsem na tuto otázku v minulosti odpovídal. Faktem je, že ten útočník největší zvěrstva napáchal s pistolí, kterou si můžete klidně schovat do kalhot. Přesto se většina lidí zaměřuje na pušku, která byla vidět na balkoně. AR-10 je energií a ráží velmi podobná zbrani, kterou má například myslivec. Kdyby ten střelec měl teoreticky tátu myslivce, mohl mu vzít ze skříně dvě kulovnice a dopadlo by to podobně.

Napadá mě i argument, že když by si ten střelec nemohl koupit legálně AR-10, která ani nemůže střílet dávky, mohl by si na černém trhu koupit kalašnikov, a to zřejmě ještě za menší peníze…
Dobrý argument. Mám pocit, že už teď – před koncem války na Ukrajině – tu probíhá černý obchod se zbraněmi. Věřím tomu, že takových zbraní po Evropě bude spoustu. A upřímně, kalašnikov bude po konci války náš nejmenší problém.

Tagy: