Novotný se pochlubil omluvou Zemanovi. Nadávky exprezidentu zabraly více než polovinu dopisu

Starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný (ODS) se na sociální síti X pochlubil omluvou, kterou v souladu s rozhodnutím soudu adresoval bývalému prezidentovi Miloši Zemanovi za to, že jej loni ve videu na sociální síti TikTok vulgárně urážel a přál mu smrt. Novotný uvedl, že není tak těžké respektovat rozhodnutí soudu a následně přiložil písemnou omluvu. Více než polovinu dopisu přitom zabralo citování nadávek a urážek, které vůči Zemanovi pronesl. Novotný musí Zemanovi také zaplatit 100 tisíc korun.

„Odeslat toto panu inženýrovi doporučeně. Sto tisíc mu ještě poslat. Jeho právníkovi 14 a něco. Hele, zkusil jsem si to a není tak těžký respektovat rozsudek. Ale nesmíš být vemeno a kok*t k tomu, to je jasný,“ napsal starosta Novotný na síti X.

Novotný ve videu urážel nejen tehdejšího prezidenta Zemana, ale i stranu SPD Tomia Okamury a navážel se také do postojů některých lidí k Ukrajině, která už přes dva roky čelí ruské agresi. Kvůli videu dostal pokutu 20 tisíc korun v přestupkovém řízení. Zemanovi právní zástupci pak podali na Novotného občanskoprávní žalobu na ochranu osobnosti.

ČTĚTE TAKÉ: Petr Pavel opustil nemocnici, bude se léčit doma. Hrad zveřejnil detaily nehody na motorce

Soud v rozsudku vydaném minulý týden v úterý Novotnému nařídil, že se musí Zemanovi omluvit dopisem s vlastnoručním podpisem, a to do tří dnů od nabytí právní moci rozsudku. Navíc musí zaplatit odškodné 100 tisíc korun a náklady na soudní řízení.

Žalobu na ochranu osobnosti na Novotného podal i Okamura. V tomto případě se na rozhodnutí teprve čeká.

Kvůli nevybíravým výrokům čelí Novotný kritice i od svých spolustraníků. Širší vedení ODS, které se sejde po evropských volbách, zváží, zda má Novotného vyloučit ze strany. Předsednictvo strany v čele s premiérem Petrem Fialou se už dříve usneslo, že Novotného výroky jsou lidsky nepřijatelné a neslučitelné se členstvím v ODS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zemědělci vysypali Novotnému před radnici kupu hnoje. Podívejte se na reportáž níže

Tagy: