Nový člen Safari Parku Dvůr Králové. Slonici Drumbo čeká v Česku poklidné stáří

Slonice Drumbo v Safari Parku Dvůr Králové

ZOO Dvůr Králové získala sloní samici

Do Safari Parku Dvůr Králové nad Labem na Trutnovsku dorazila z vídeňské zoo v Schönbrunnu šestačtyřicetiletá samice slona afrického jménem Drumbo. Ve dvorské zoo by rodačka ze Zimbabwe měla výrazně obohatit sociální život stávajících samic Saly a Umbu.

Safari park je kvůli vládním epidemickým nařízením uzavřen. Drumbo ale bude k vidění hned, jak dojde k opětovnému otevření. Ve Dvoře Králové by tak kromě rozptýlení návštěvníků měla prožít klidné staří. Seznamování s osmatřicetiletou parťačkou Saly a o rok starší Umbou bude ale postupné.

Ve stávajícím pavilonu slonů Africká savana před příchodem nové slonice vznikly oddělitelné boxy, jakési ložnice pro každou ze slonic, a velký společný prostor. V něm zoologové pro slonice připravili velké pískoviště, kde budou moci odpočívat nebo přijímat krmení. Písek je také důležitý pro správnou péči o citlivé sloní nohy a kůži.

Kontaktní stěna pro pedikúru

V pavilonu také vznikla kontaktní stěna, u které budou ošetřovatelé slonům dělat pedikúru, ošetřovat praskliny na klech či případně odebírat krev. „Chráněný kontakt umožňuje slonům maximální projevy přirozeného chování a zároveň bezpečnost ošetřovatelů,“ uvedl zoolog Jiří Hrubý.

Nejvíce slonů, celkem šest, bylo ve Dvoře Králové chováno po transportu z Afriky v roce 1984. Skupina se však postupně zmenšovala a od úhynu samce Kita v roce 2017 zůstaly v safari parku jen samice Saly a Umbu. Sloní mládě se v zoo dosud nenarodilo.

Tagy:
Afrika Rakousko slon africký Královéhradecký kraj Česko Safari Park Dvůr Králové Zimbabwe Dvůr Králové Písek Drumbo slonice Saly Umbu Dvůr Králové nad Labem ZOO Dvůr Králové okres Trutnov Schönbrunn