O co jde před Ústavním soudem? Vláda hraje o 20 miliard korun, důchodci o tisíce za rok

Průměrný důchod přesáhl 20 tisíc korun.

Ústavní soud projedná valorizaci penzí

Vládu Petra Fialy (ODS) čeká velká prověrka u Ústavního soudu. Rozhodovat se totiž bude o tom, zda návrh na úpravu mimořádné valorizace penzí nebyl protiústavní. Pokud by se ústavní soudci přiklonili k námitkám opozičních poslanců, tak by stát musel najít přes 20 miliard korun. Seniorům by se poté otevřela cesta k více než 7 000 korun za loňskou mimořádnou valorizaci.

Fialův kabinet může poprvé narazit u Ústavního soudu. Ten totiž bude řešit změnu valorizace penzí schválenou v minulém roce, kdy se vláda rozhodla šetřit a zasáhla do mimořádně vyplacených důchodů v červnu. Původně seniorům měla náležet průměrná částka 1 771 korun. Po úpravách ale obdrželi jen 755 korun.

ČTĚTE TAKÉ: Euro? V tomto volebním období ne, odmítl Fiala. Na evropskou měnu Česko nesplňuje kritéria

Hnutí ANO napadlo postup vlády u Ústavního soudu. Vadí mu, že senioři přijdou v průměru o 1 017 korun měsíčně. Za zbytek roku 2023 tedy důchodci postrádají po úpravách pravidel 7 120 korun.

Na druhé straně stojí státní rozpočet, který by musel řešit výpadek v řádech desítek miliard korun. Ministerstvo práce a sociálních věcí uvedlo, že mimořádná valorizace v řádné výši by znamenala výdaj 34,4 miliardy korun. Pokud by soud vládní změnu smetl ze stolu, tak by ministerstvo práce muselo najít a doplatit dalších 20 miliard korun. A to pouze za rok 2023. V dalších letech by se pak částka navyšovala. Za deset let by se jednalo až o 300 miliard korun.

Mimořádnou valorizací se zvyšovala tzv. procentní výměra, která tvoří větší část důchodu. Odvíjí se od předchozího výdělku a odpracovaných let. Druhá složka je pevná a je stejná pro starobní, invalidní i pozůstalostní penze.

Od 1. ledna se tak všem zvýšily důchody o 360 korun. Vládní změna se totiž týkala procentní výměry a nikoliv pevné částky. Úpravy pravidel proto neměly vliv na lednovou řádnou valorizaci.

V lednu se vyšplhal průměrný důchod nad 20 600 korun. Celkové výdaje na letošní rok budou u důchodů asi 700 miliard korun. Všechny typy penzí pobírá 2,8 milionu lidí.

Tagy:
Petr Fiala ANO 2011 valorizace vláda Petra Fialy Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky Ústavní soud České republiky starobní důchod