O filmový festival ve Slavonicích je rekordní zájem. Promítá se i ve stodole či tělocvičně

Filmový a hudební festival ve Slavonicích hereckým hvězdám nenabízí červený koberec, ale procházku po renesanční dlažbě v malebném jihočeském městě. Při filmové projekci nebo při debatách v kavárnách a barech tady můžete potkat bratry Trojanovy, Radůzu, Václava Marhoula, Vojtu Kotka nebo experty z jiných než uměleckých oborů jako jsou epidemiologická star Petr Smejkal nebo profesor Pavel Pafko.

Desítky filmů se promítají ve stodole, v bolševickém kulturáku i v tělocvičně školy. Projekce a výstavy jsou i v nedalekém rakouském Fratres a v Maříži. K překvapení organizátorů je po dlouhé koronavirem zaviněné promítací pauze o festival rekordní zájem.

Promítací místa jsou plná, často se diváci přicházející na poslední chvíli na filmové projekce nevejdou. Obrovský zájem je i o koncerty, které kvůli covidovým opatřením hudební dramaturgyně festivalu zpěvačka Lenka Nová naplánovala právě do keramikou proslulé Maříže.

Kino ve Slavonicích nemají. Mají ale kouzlo, které už za dob hluboké totality do města přilákalo spoustu umělců. Svůj druhý domov tady našlo divadlo Sklep i manželé Barbora a Ondřej Trojanovi, kteří festival založili a vedou.

Město bylo ovlivněno svou polohou, je umístěné v česko-rakouském příhraničí. Je nejzápadnějším městem Moravy a přesto v Jihočeském kraji. Původní obyvatelstvo bylo odsunuté a znovu osídlené českými lidmi z vnitrozemí a z okolních vesnic. Jistá vykořeněnost a rozpolcenost je ve městě znát na každém kroku a postihla i samotný filmový festival. Organizátoři se letos s vedením města nepohodli a to je poprvé od založení nepodpořilo.

Festival potrvá do neděle a nabídne na 65 filmů, několik předpremiér, osm koncertů, výstavy umění a besedy s tvůrci.

Tagy: