O práci přijdou desítky tisíc lidí, očekává analytik. Kdy dorazí vlna propouštění?

Nezaměstnanost podle ekonomů nadále poroste.

360° (1121)

České firmy čelí stejně jako zbytek republiky rostoucím nákladům na energie a vysoké inflaci. Část z nich deklaruje, že nastalou situaci bude muset řešit propouštěním. Podle analytika HR společnosti LMC Tomáše Ervína Dombrovského může jít během příštího roku až od desítky tisíc lidí, kteří se ocitnou na úřadech práce. Mluvil o tom v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

„V první vlně propouštění může jít až o nižší desítky tisíc lidí. To ale není vše. Tito lidé budou mít výrazně vyšší konkurenci na potenciálních nových místech, která v ekonomice budou,“ popisoval Dombrovský následky probíhající ekonomické krize.

Podle experta je možné další dopady špatné ekonomické situace řady firem pozorovat již nyní. „Bude chladnout poptávka po nových posilách. Vždy to není jen o propouštění. Prvním krokem je útlum náborů. Meziročně jsou propady počtu obsazovaných pozic zhruba 15 procent,“ rozváděl expert.

Jiné ukazatele krize, jako je počet osob na úřadech práce, prý ale nebudou patrné hned. „Teď budeme zažívat spíše sezonní vlivy. Přes zimu je vždy nižší počet obsazovaných pozic. Ty se budou míchat s dopady současné krize. Hlavní nápor bude možné sledovat až za půl nebo tři čtvrtě roku,“ pokračoval Dombrovský.

Řada lidí potřebuje druhý příjem

Problémem prý není jen hledání nové práce, ale i přivýdělku. Ten se pro řadu lidí v krizi stává téměř nutností. „Situace se od jara do podzimu výrazně zhoršila. Řada lidí má nějaké potíže se svým příjmem, což na ně v některých případech tlačí, aby si našli druhý příjem. To je ale v současné době také těžší,“ popsal situaci na trhu práce.

Podle Dombrovského ale není jakákoliv panika na místě. „Teď na tom nejsme tak tragicky a zle, co se týče nezaměstnanosti a náborových pozic. Pomalu se to vrací na čísla před covidem,“ uzavřel analytik.

Tagy:
krize nezaměstnanost CNN Prima NEWS Úřad práce ČR úřad práce zaměstnanci Úřad práce České republiky ekonomika